x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Reunirea familiei de Sarbatori

Reunirea familiei de Sarbatori

21 Dec 2004   •   00:00

Sarbatorile de la sfarsitul anului reprezinta ocazia ideala de reunire a familiilor. De aceea psihologii sunt de parere ca aceste reuniuni intaresc relatiile familiale, ajuntandu-ne sa regasim acea stare de bine resimtita numai in cadrul familiei.


STELUTA INDREI

BUCURIE. De Sarbatori, reuniunile familiale ne ajuta sa regasim starea de bine
In jurul mesei festive se aduna mai multe generatii - bunici, parinti, fii, nepoti, unchi, matusi, veri. Fiecare membru al familiei contribuie la crearea unei ambiante calduroase in aceste zile. Pentru a ne simti bine de Sarbatori, este foarte important sa lasam deoparte eventualele momente tensionate, care pot aparea in orice familie, si sa impartasim bucuria si buna dispozitie alaturi de cei dragi. Oamenii care cred in spiritul Sarbatorilor sunt mai fericiti, mai evoluati spiritual, mai profunzi in sentimente si chiar mai sanatosi, cel putin pe plan afectiv.

SIMBOLURI. "Atunci cand se gandesc la Craciun, majoritatea oamenilor asociaza termenul in primul rand cu familia. Apoi ne vin in minte notiuni precum caminul, bucuria, linistea, armonia. Craciunul ne confera acel sentiment de apartenenta la un grup, la o familie, nevoia de a fi alaturi de cineva cu care sa impartim bucuria. Imaginea lui Mos Craciun a aparut din imaginatia noastra, din nevoia oamenilor de a crede si de a trai un miracol", este de parere psihologul Paula Irimia.

Aceasta imagine "pamanteana" a Craciunului se regaseste si in scena nasterii lui Hristos. Comuniunea, sentimentul de apartenenta, caminul, bucuria se reunesc si in acest plan spiritual.

In perioada Sarbatorilor de iarna simtim nevoia sa daruim, sa iertam, ceea ce ne ajuta sa ne schimbam. Spiritul Craciunului ne face sa devenim mai buni, mai iertatori, mai toleranti, mai generosi. Potrivit psihologului Paula Irimia, Craciunul este un prilej de evadare in planul spiritual care ne transforma in oameni mai buni. Astfel se intaresc relatiile cu cei apropiati, care devin mult mai autentice, mai sincere.

COPII. Craciunul mai are un avantaj in ceea ce priveste relatiile familiale - ii ajuta pe copii sa se structureze moral. Mos Craciun este cel care le arata copiilor binele si raul. Parintii pot profita de mitul Craciunului pentru educarea celor mici. Din copilarie se pot forma valorile morale care se vor pastra toata viata. "Formarea spiritului Craciunului nu se pierde, ci ramane totdeauna in sufletul nostru. Adultii care nu cred in aceasta stare nu au crezut niciodata in Mos Craciun", spune psihologul Paula Irimia.

PROBLEME
Petrecerea Sarbatorilor in familie nu este un moment fericit pentru toata lumea. Acesta este cazul membrilor tineri ai familiei, care prefera sa petreaca mai mult in compania prietenilor, in alte locuri decat acasa cu parintii si bunicii. In ceea ce priveste unii adulti, sarbatoarea Craciunului nu face decat sa reactiveze tensiuni mai vechi din cadrul familiei. Marile mese sunt deseori greu de organizat pentru ca nu toti membrii familiei se impaca unii cu altii. Daca ne gandim ca sunt si familii descompuse, atunci intelegem de ce reunirea familiei de Sarbatori nu este un prilej de bucurie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă familiei