Lumea stie ca unii bolnavi de rinichi ajung in situatia de a fi supusi la doua-trei zile dializei, acelei conectari la un aparat care joaca timp de cateva ore rolul unui rinichi sanatos, curatand sangele, care nu mai poate fi purificat din pricina unor maladii renale grave.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Una din bolile care ii aboneaza pe suferinzi la dializa este insuficienta renala. Functia rinichiului se deterioreaza brutal in insuficienta renala acuta, dar rinichiul in aceste cazuri se poate reabilita, dar exista si insuficienta renala cronica, cand stricarea functiei renale se face lent, in timp.
Cand unul dintre rinichi a suferit de o boala, dar celalalt rinichi isi face treaba, nu se ajunge la insuficienta renala. Insuficienta renala acuta, prima explicata de profesorul Ioan Costica, seful Clinicii de nefrologie de la Spitalul Universitar, este o boala grava, se inregistreaza si o mortalitate ridicata.
Insuficienta renala acuta poate fi numita sindrom, adica un ansamblu de manifestari de boli asociate fiindca au un mecanism comun, dar cauze diferite. Exista o categorie numita insuficienta renala prerenala, scade cantitatea de sange ce ajunge la rinichi pentru a fi prelucrata la urina. De vina ca ajunge mai putin sange la rinichi sunt insuficientele cardiace, infectiile severe sau astuparea cu cheaguri a arterelor renale. Alta categorie cuprinde insuficientele renale postrenale si anume o serie de cauze impiedica scurgerea urinei in uretra si in vezica urinara. Inflamarea prostatei, o piatra, un cheag, o tumoare sau stenozele uretrale blocheaza ureterul si eliminarea urinei. Insuficienta renala acuta intrinseca vizeaza insa rinichiul propriu-zis, sunt afectate vasele din rinichi, dar se si distrug si tubii din unitatea renala. Diagnosticul insuficientei renale acute e dificil, in faza de debut domina starile bolilor ce provoaca insuficienta renala, precum unele sangerari, varsaturi, dureri de tip colica, ca si agravarea semnelor de prostata si scaderea tensiunii arteriale. Se ajunge si la o faza in care urina este mai putina, sub 700 mililitri pe zi.Citește pe Antena3.ro