x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Rinichiul separă binele de rău

Rinichiul separă binele de rău

de Florin Condurateanu    |    09 Oct 2011   •   21:00
Rinichiul separă binele de rău

Se zice ca rinichiul este cenzorul final al organismului. Rinichiul este garantia puritatii organismului. El este filtrul final care separa binele de rau. Chiar medicina clasica a apelat la o metafora pentru a sintetiza prestatia rinichilor. Medicii recunosc ca rinichii sunt boierii organismului si isi cedeaza energia la nevoie. Astfel, cand primesc semnale cum ca alte organe se afla in deficit de energie, rinichii dau din propria zestre de energie, care este dirijata spre zona saracita de energie. Si medicina traditionala apreciaza rinichii, numindu-i fantana vietii.

In refle­xoterapie, care lucreaza pe punctele din talpa reprezentand toate organele, se incepe sedinta cu masarea punctului rinichilor din talpa, pentru a debloca energia din rinichi si a o pune in circulatie. Explica lucrarea facuta de rinichi profesorul doctor Mircea Penescu, manager la Spitalul Clinic de Nefro­logie "Carol Davila". Impreuna, cei doi rinichi nu depasesc 350 de grame. Cu toate acestea, ei au o irigare de lux cu sange, o cincime din sangele organismului trece prin rinichi.

Omul poate trai cu un rinichi cand celalalt a fost indepartat din cauze medicale. Dar si in singurul rinichi mai exista rezerve de capacitate, de funtionare. Una dintre bolile cele mai des intalnite poarta numele de infectie urinara. Frecvente sunt infectiile urinare joase, ale aparatului renal inferior, dintre care dese sunt cistitele. Cand infectia urca spre partea superioara a aparatului reno-uri­nar, situatia se agraveaza, iar cand in­fectia a cuprins tesutul efectiv al ri­nichiului, aceste pielonefrite sunt ma­ladii serioase. Agentii patogeni, mi­crobii patrund in tractul rinichilor si apar aceste infectii urinare, cele mai frecvente infectii ale organismului.

Unii oameni se sperie ca in anumite momente ale zilei urina lor este mai rosie, crezand ca-i semn de boala grea. In realitate, culoarea rosie a urinii indica cum ca ea este mai concentrata. Rinichiul este cu atat mai bun cu cat are variatii mai mari din punct de vedere a concentratiei urinii. Cand omul nu bea destule lichide, e firesc sa fie urina mai concentrata, deci mai inchisa la culoare, mai rosiatica. Variaza concentratia in saruri in urina pe parcursul a 24 de ore. Daca urina n-ar fi concentrata de saruri, acele saruri ar ramane in rinichi si n-ar fi bine. Rau este cand urina e tot timpul deschisa la culoare, ca apa, semn de insuficienta renala. Urina se curata, deci rinichiul indeplineste foarte bine rolul de filtru atunci cand omul bea multe lichide. Curatarea urinii se face in primul rand prin curgere, asta se indeplineste prin mult lichid baut. Diureza normala este de 800, 1.500 pana la 2.000 ml zilnic. Dar pentru 2.000 ml de urina pe zi trebuie sa se bea 2,5 litri de lichide. Lichidele trebuie sa se bea gradat, pe parcursul zilei. Cand omul face pipi peste 3 litri pe zi, riscul de infectii urinare este minim. Orice stagnare a urinii este cauza de infectii urinare si formare de calculi in sistemul reno-urinar.

×
Subiecte în articol: rinichi boli renale infectii renale