Organismul fumatorilor este pus la grea incercare, mai ales in perioada schimbarii anotimpurilor. Imunitatea lor este la pamant, deoarece tutunul reduce considerabil aportul de vitamina C.
Fiecare tigara fumata distruge intre 25 si 100 de micrograme de vitamina C. Or, aceasta vitamina actioneaza impreuna cu vitamina E, recunoscuta pentru efectul sau protector contra cancerului. In aceste conditii, este lesne de inteles de ce fumatorii sunt expusi riscurilor de infectii si tumori.
SURSE ALIMENTARE
|
Medicul nutritionist Nicoleta Mihaela Mindrescu, de la Institutul "N. Paulescu", le recomanda fumatorilor sa consume alimente bogate in vitamina E si vitamina C. Surse foarte bune de vitamina E sunt untul, uleiurile vegetale si fructele uscate (nuci, alune, fistic, caise), unele fructe si legume proaspete: mazare, spanac, patrunjel, ardei gras, fenicul, varza, kiwi, avocado, mango. Nutritionistul atentioneaza insa asupra suplimentelor cu vitamina E. Acestea nu se vor administra mai mult de 10 zile pe luna, iar doza nu trebuie sa depaseasca 400 unitati internationale (UI) pe zi. Principalele surse de vitamina C sunt fructele (citrice, kiwi, mere...) si legumele (cartofii noi, ardeiul gras, rosiile).
|