Un studiu realizat in Suedia sustine ca utilizarea aproximativ zece ani a telefonului mobil ar putea creste riscul aparitiei unei tumori benigne a nervului auditiv.
MAGDA MARINCOVICI
AFECTIUNE SEVERA. Doctorul Anders Ahlbom si colegii lui de la Institutul Karolinska din Stockholm au efectuat timp de trei ani un studiu pe un esantion de 750 de suedezi care au folosit telefonul mobil in jur de zece ani. Cercetatorii suedezi au descoperit la 150 dintre acesti utilizatori o afectiune severa numita neurinom acustic. In mod obisnuit, intr-un an, in Suedia, aceasta afectiune este descoperita la aproximativ 100.000 de persoane. Specialistii avertizeaza ca aceasta tumoare benigna este localizata in zona nervului audiv si se dezvolta pe parcursul mai multor ani pana este diagnosticata.
"Daca tinem seama de locul unde in mod obisnuit punem telefonul cand vorbim, riscul de neurinom acustic este aproape de patru ori mai mare", explica doctorul Ahlbom. Cand face aceasta afirmatie, doctorul Ahlbom ia in calcul cele 150 de persoane depistate cu aceasta afectiune raportat la totalul de 750 de persoane, cate au fost incluse in studiu.
IPOTEZE. Doctorul Ahlbom mai precizeaza ca aceste persoane au utilizat telefoane din prima generatie si ca, la ora actuala, sunt in vanzare telefoane mult mai sofisticate. Iata cum explica echipa doctorului Ahlbom rezultatele. Inca nu putem sa stabilim daca rezultatele se raporteaza exclusiv la folosirea de telefoane mobile mai vechi sau daca acestea sunt similare si in cazul telefoanelor de ultima generatie folosite perioade lungi. Acesta este motivul pentru care Ahlbom este de parere ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru stabilirea cu precizie a efectelor telefoniei mobile asupra sanatatii celor ce o utilizeaza.
Citește pe Antena3.ro