Se spune că rîsul este un veritabil medicament, dar nu şi pentru o fată de 20 de ani din Marea Britanie. Kay Underwood suferă de o boală rară din cauza căreia orice hohot de rîs se soldează cu o paralizie temporară.
Kay Underwood suferă de cataplexie, boală manifestată prin dispariţia bruscă a tonusului muscular, urmată de cădere, dar fără pierderea cunoştinţei. Criza survine cu ocazie unei emoţii puternice, plăcută sau neplăcută, şi durează de la cîteva secunde pînă la cîteva minute. Rîsul, furia, frica, surprizele îi provoacă tinerei britanice astfel de crize de paralizie temporară. Kay mărturiseşte că sînt zile cînd face pînă la 40 de crize. "Mi se întîmplă deseori pe stradă, iar cel mai greu este să fac faţă reacţiilor oamenilor din jur. Odată am căzut pe scări şi o femeie care venea din spate m-a împins, spunîndu-mi că puteam să-mi găsesc un loc mai bun în care să leşin. Dar m-am obişnuit să trăiesc cu această problemă. Simt cînd urmează să mă prăbuşesc şi am învăţat să mă aşez pur şi simplu pe jos sau pe ce găsesc în jur", povesteşte Kay într-un articol publicat de Daily Mail. Kay Underwood nu se dă bătută în faţa bolii care nu îi dă voie să rîdă. Este studentă la Universitatea din Leicester. Dar acum cea mai mare dorinţă a sa este să îşi ia permis de conducere. Deocamdată acest lucru nu este posibil din cauza bolii. Kay se află însă sub un nou tratament, care speră să îi schimbe viaţa. "Sînt sigură că acest tratament mă va ajuta să mă bucur de viaţă, să rîd în hohote, să conduc maşina", crede tînăra.
Fără emoţii puternice
Dr Andrew Hall de la Spitalul General din Leicester, care o monitorizează pe Kay, precizează că "nu numai rîsul îi poate provoca tinerei o criză, ci orice emoţie puternică. Chiar şi o declaraţie de dragoste, un simplu «te iubesc» sînt suficiente pentru a declanşa criza". Medicul mai spune că tînăra suferă de cataplexie asociată cu narcolepsie. Din această cauză Kay are mai tot timpul stări de somnolenţă. Narcolepsia apare cînd creierul nu este capabil să controleze starea de veghe şi starea de somn. Din această cauză pacienţii prezintă nevoia subită de a dormi oricînd şi oriunde. Kay a fost diagnosticată cu narcolepsie la vîrsta de 15 ani, cînd mama ei a observat că adormea imediat ce se întorcea de la şcoală.Citește pe Antena3.ro