Toamna inseamna si trecerea de la un metabolism mai lejer, de vara, la un metabolism de iarna, mai dificil, cu mancaruri grele si vreme friguroasa. Profesor doctor Mircea Cinteza, seful Clinicii de Medicina interna si cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, da sfaturi cu privire la alimentatia si obiceiurile de toamna.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Fructele sunt in general alimente pozitive, pline de vitamine. De altfel, traitorii in zona Mediteranei se imbolnavesc mai putin de maladii cardio-vasculare tocmai fiindca se hranesc mai mult cu fructe si legume. Totusi exista si unele precautii in cazul fructelor de toamna. Strugurii si prunele sunt bogate in zahar, asa ca diabeticii trebuie sa le consume cu grija. Prunele mai pot provoca si un tranzit intestinal accelerat. In privinta strugurilor, trebuie sa fie evitat abuzul, fiindca samburii se cantoneaza in apendic sau in diverticolii colonului, mai atenti trebuie sa fie cei constipati. Un fruct exceptional, util pentru oricine, este marul. Nucile ca si alunele sau arahidele contin niste uleiuri care nu sunt favorabile vaselor. Alunele solicita mult pancreasul, pot da si colici biliare, tocmai de aceea nucile, alunele si arahidele pot fi consumate doar ca adaos la desert.