x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S-a deschis sezonul intoxicatiilor cu ciuperci

S-a deschis sezonul intoxicatiilor cu ciuperci

19 Aug 2004   •   00:00

Din august si pana la sfarsitul lui octombrie este sezonul ciupercilor. In ultima vreme creste numarul victimelor intoxicatiilor provocate de ciuperci.

MAGDA MARINCOVICI

Cei mai vulnerabili la acest tip de intoxicatii sunt copiii, batranii si gravidele. Trebuie retinut ca nu numai cele otravitoare, dar si ciupercile comestibile, verificate, pot provoca tulburari digestive. In acest caz, pentru prevenirea tulburarilor se impun masuri simple: consumul unor cantitati rezonabile si prepararea termica adecvata.

Trebuie retinut ca sunt ciuperci otravitoare, dar si ciuperci comestibile care au devenit periculoase din cauza substantelor toxice luate din sol. Astfel, din comestibile, acestea au devenit otravitoare.

Intervalul dintre momentul consumarii ciupercilor si aparitia simptomelor este un bun indicator al gravitatii intoxicarii. Daca primele simptome apar intre 30 de minute si trei ore de la consumare, intoxicarea este fulgeratoare, dar nu e grava. Daca tulburarile se instaleaza dupa sase ore de la mancarea ciupercilor se impune obligatoriu spitalizarea.

Cele mai frecvente simptome ale intoxicarii cu ciuperci sunt: greata, voma, durerile de burta, diareea, setea, uscaciunea in gura sau, dimpotriva, salivatia abundenta, transpiratia, slabiciunea generala, ametelile, incetinirea respiratiei, a pulsului, scaderea tensiunii arteriale, febra, tulburarile de vedere. In cazurile grave, aceste simptome evolueaza rapid spre halucinatii, lesin, convulsii, colaps, coma.

AJUTOR

  • apelarea Serviciului de Ambulanta indiferent de intensitatea simptomelor;
  • pana la venirea ambulantei consultati un farmacist si respectati recomandarile;
  • beti lichide pentru a mari diureza;
  • nu luati medicamente care sa combata diareea;
  • evitati miscarile bruste, care sporesc pericolul absorbtiei toxinelor in sange;
  • incercati sa vomitati.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă