Noile antibiotice lovesc din plin bacteria dătătoare de boală
O lungă vreme acuzarea arăta cu degetul spre excesul de acid şi de stres pentru vinovăţia de ulcer. După mulţi ani, o descoperire schimbă macazul în diagnosticul şi tratamentul ulcerului. Cauza e un microorganism, o bacterie numită Helicobacter pilori care produce ulcer.
Ca atare se modifică şi tratamentul, o săptămână se iau două antibiotice şi, în paralel, dar pe parcursul a patru săptămâni, se înghite şi un medicament antiscretor. Acest medicament, ce inhibă pompa de hidrogen, scade surplusul de acid clorhidric din stomac, şi face parte din clasa omeprazol.
Însă, între timp, bacteria ulceroasă nu a stat cu braţele încrucişate, ci s-a şmecherit, căpătând rezistenţă la unele antibiotice. Claritromicina nu prea mai atacă bacteria, care a devenit rezistentă la acest antibiotic. Astfel încât s-a înlocuit cu un alt antibiotic. Însă Helicobacter pilori a rămas vulnerabil la amoxicilină.
Războiul este greu. Tocmai de aceea, s-a mai pus la punct o strategie de luptă cu bacteria provocatoare de ulcer. Cele şapte zile de tratament cu antibioticele s-a prelungit, acum cele două antibiotice se dau chiar două săptămâni, iar omeprazolul destinat micşorării secreţiei acide se înghite tot patru săptămâni.
Acest medicament antisecretor nu numai că împuţinează acidul clorhidric în care se simte bine bacteria, ba mai mult, omeprazolul atacă chiar învelişul bacteriei Helicobacter pilori. A treia armă nouă de luptă cu bacteria acuzată de ulcer este aceea că, după câteva zile de tratament, se schimbă perechea de antibiotice pentru a nu-i da posibilitatea bacteriei Helicobacter să capete rezistenţă la antibiotice.
De altfel, s-au descoperit şi analize care să stabilească exact ce antibiotic este eficient împotriva bacteriei unui anume pacient. Dar aceste teste sunt scumpe şi se execută doar în reţeaua privată.
Citește pe Antena3.ro