x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sa dansezi cu proteza de sold

Sa dansezi cu proteza de sold

02 Mai 2005   •   00:00

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • SANATATEA NOASTRA
  • In cazul artrozei soldului implantarea unei proteze trebuie sa fie ultima solutie, asa afirma profesorul doctor Andrei Firica, seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina. Si asta pentru ca operatia nu este simpla, iar protezele sunt scumpe. Domeniul artroplastiei, al protezarii soldului este de altfel intr-o miscare accelerata, se inventeaza noi materiale de proteze (aliaje folosite si la rachetele cosmice), se breveteaza noi geometrii ale protezelor, chirurgii pun la punct tehnici chirurgicale inedite.
    O proteza care era la moda acum 6 luni poate deveni demodata. De altfel, profesorul Andrei Firica, presedinte al Societatii Romane de Ortopedie, doreste ca una dintre temele de mare importanta din agenda Congresului national de ortopedie din toamna sa fie chiar algoritmul dupa care se alege tipul de proteza. Se considera ca la ora actuala cea mai performanta proteza este aceea denumita "metal-metal de acoperire", inventata de un chirurg englez. Pentru implantare, operatia este rafinata.

    Interventie de top

    Aceasta interventie de top o face si profesorul Andrei Firica, care a strans peste 100 de operatii de acest fel, in timp ce tari mari doar au introdus aceasta operatie nu de mult timp. Nu se taie mult din oase, doar se cojeste precum marul capatul femurului si locasul din bazin, astfel se sacrifica cat mai putina masa osoasa si se pun pe oasele prelucrate caciuli metalice. Se conserva masa osoasa si proteza poate fi utila 20 de ani, inlocuirea ei va veni mult mai tarziu. Mai exista si reprosuri la adresa acestei interventii, unii ortopezi se intreaba daca nu cumva sub caciulile metalice vascularizatia osului va avea de suferit ca si relatia cu tesuturile vecine. Oricum, pacientilor tineri e bine sa li se implanteze astfel de proteze perfectionate pentru a putea sa-si desfasoare viata cat mai aproape de normal, sa danseze, sa alerge, sa urce pe munte.

    La batrani

    Celor varstnici li se pot grefa proteze mai simple, caci la batranete activitatea lor fizica este mai restransa. Exista proteze care se cimenteaza si tipuri de proteze care se monteaza fest doar din prelucrarea oaselor, fara cimentare. Alte proteze sunt din metal, dar si cu componente din plastic. Altele au doar una din piese din metal, lasand cartilajul sa existe cu celalalt capat osos. De altfel, organismul produce un lichid, o pelicula menita sa lubrifieze si sa micsoreze frecarea dintre metal si cartilaj. Oricum a doua operatie, cea care inlocuieste dupa o vreme prima proteza uzata, este o interventie scumpa si foarte laborioasa.

    STIRI
    FARA OXIGEN. Persoanele care folosesc avionul ca mijloc de transport sufera scaderi de oxigen atat de mari in timpul zborului, incat in conditii similare doctorii prescriu extraoxigen. Studiul, realizat de cercetatorii din Belfast, Irlanda de Nord, arata ca nivelul oxigenului scade cu cel putin sase procente fata de rata normala. 84 de pasageri, cu varste cuprinse intre un an si 78 de ani, fara probleme de sanatate, au fost monitorizati in timpul zborului. Dintre acestia, 55 au calatorit mai mult de doua ore, in vreme ce restul au facut zboruri scurte. Totusi, nivelul oxigenului a scazut in aceeasi masura la ambele grupuri de calatori. Rezultatul studiului explica starea de rau pe care o acuza pasagerii in timpul unui zbor sau chiar dupa acesta.

    ACTIV. Cu cat derulam activitati mai variate cu atat scade riscul de Alzheimer sau de alte forme de dementa, arata un studiu publicat in American Journal of Epidemiology. Cercetatorii au descoperit ca varietatea activitatilor este mai importanta decat efortul fizic. Activitatile casnice, sportul, activitatile sociale mentin vigoarea creierului. La studiu au participat 3.375 de femei si barbati, care au fost chestionati cu privire la numarul si frecventa activitatilor de zi cu zi. Dintre acestia, 480 s-au imbolnavit de dementa in urmatorii cinci ani si cei mai multi dintre ei aveau o singura activitate pe zi sau chiar nici una.

    LEGALIZARE. Parlamentul portughez a aprobat constituirea unui referendum privind legalizarea avortului. Portughezii vor fi intrebati daca sunt de acord ca intreruperea de sarcina in primele 10 saptamani de viata ale fatului sa nu mai fie considerata o crima. Legea portugheza este printre cele mai dure din Europa in privinta intreruperilor de sarcina. Ea prevede ca pot apela la avort numai femeile a caror viata poate fi in pericol din cauza sarcinii, pentru a-si proteja sanatatea mentala si fizica, sau in cazuri de viol si incest.

    DISCRIMINARE. Vietnamezii au inaintat un proiect de lege care prevede pedepsirea celor care au un comportament discriminatoriu la adresa persoanelor infectate cu HIV. Legea face referire atat la persoanele care imprastie informatii din fisele medicale: nume, adrese sau fotografii ale pacientilor diagnostiati pozitiv la testul HIV. De asemenea, proiectul prevede sanctiuni si in cazul angajatorilor care concediaza bolnavi cu HIV/SIDA. Proiectul este o urmare a numeroaselor plangeri inaintate de Natiunile Unite cu privire la discriminarea la care sunt supusi bolnavii HIV/SIDA in Vietnam.

    SANSA. Hibernarea ar putea reprezenta o solutie intermediara in cazurile de boli severe. Cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle au reusit sa induca hibernarea la soarecii de laborator. Aplicata pe oameni, procedura ar putea oferi mai mult timp celor care asteapta un donator de organe sau bolnavilor de cancer carora le-ar putea fi protejate celulele sanatoase in timpul chimioterapiei. In starea de hibernare, activitatea celulara se opreste aproape complet, reducand substantial nevoia de oxigen a corpului. Soarecii au fost adormiti cu ajutorul unei substante chimice si nu au prezentat efecte secundare dupa ce au fost readusi la viata. Autorii studiului estimeaza ca procedura ar putea fi pusa in practica pe oameni in cinci ani.

    INSOMNIE. Guvernul federal american vine in ajutorul persoanelor care sufera de insomnie. Pentru ca in SUA un numar mare de cetateni au probleme cu somnul, guvernul a creat un site care ofera solutii pentru noptile de nesomn. Doctorii participanti la proiect recomanda persoanelor suferinde de insomnii sa aiba aceleasi ritualuri: cina si exercitiile fizice la aceeasi ora. Specialistii spun ca astfel calitatea somnului se va imbunatati treptat. Insomnia duce la depresie, alterarea memoriei si a atentiei, dar si la dependenta de somnifere. Mai multe informatii puteti gasi la adresa: www.nihseniorhealth.gov.
    ×
    Subiecte în articol: proteza proteze sanatatea noastra