x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sa nu neglijezi luxatiile

Sa nu neglijezi luxatiile

05 Apr 2006   •   00:00

Medicul ortoped Rodica Marinescu ne avertizeaza: entorsele si luxatiile tratate incorect blocheaza articulatiile sau evolueaza in artroze timpurii.

Una dintre marile capcane in care-si prind destinul oamenii este neglijarea unei probleme de sanatate. Cand organismul iti da un semn ca se petrece ceva in neregula, ar trebui sa iei tramvaiul si sa te duci la medic. Punerea in functiune a proverbului "lasa ca fac maine!" este foarte paguboasa in cazul sanatatii. Cel mai simplu exemplu, o carie trecuta cu vederea te aduce in situatia ca stomatologul sa nu mai aiba nimic de facut decat sa propteasca clestele in dintele pierdut. Sau neglijarea pierderii de sange din gingii si retragerii gingiei de pe dinte, care sunt semne date de parodontopatie, il aduce pe om in situatia sa-si scoata dintii cu mana. A nu da atentie unor senzatii de ameteala, de dureri de cap, de scurte incetosari ale vederii inseamna a nu sti ca hipertensiunea lucreaza pe tacute si poate avea o rabufnire soldata cu moartea sau paralizia omului care nu s-a controlat. Cand esti un abonat zilnic al paharului cu alcool trebuie din cand in cand sa-ti controlezi prin analize ficatul, dat fiind ca acest organ atat de important nu trage semnale de alarma tipatoare. Cand el incepe sa dea rateuri se instaleaza o ciudata oboseala, o stare de lehamite, si astea sunt semne ca ficatul nu functioneaza ca lumea. Ca sa nu mai amintim ca diabetul numit "ucigasul tacut" nu da deloc semnale si iti face praf vasele mari si mici, ajungandu-se la orbire, la blocaj al rinichiului, la amputarea unui picior. Tocmai de aceea, din cand in cand trebuie sa-ti faci analizele si oricum sa slabesti lepadandu-te de piatra de moara carata zilnic sub forma kilogramelor.

TRAUMATISME ALE ARTICULATIILOR

O zona a ortopediei este trecuta cu vederea de oameni, si anume entorsele si luxatiile nu sunt date pe mana medicilor dupa pacatosul dicton: "Lasa ca trec de la sine!". Si din neglijarea unei entorse sau a unei luxatii care nu-l sperie pe om ca o fractura se ajunge la stricarea functionarii unei articulatii, incat cu greu medicii mai pot remedia situatia. Doctor Rodica Marinescu, unul dintre remarcabilii ortopezi ai tarii, membra a Societatii Americane de Artroscopie si medic primar la Clinica de ortopedie de la Spitalul Colentina, explica luxatiile si entorsele. Entorsa e o afectiune traumatica fie printr-un traumatism direct, fie printr-un traumatism indirect, ajungandu-se la o miscare care depaseste capacitatea de mobilitate a unei articulatii. Cu alte cuvinte, o articulatie este supusa unei miscari prea puternice si prea ample fata de cat poate sa se mobilizeze articulatia. In entorsa, suprafetele celor doua oase din articulatie raman in contact, asa ca sufera doar capsula ce acopera articulatia, ligamentele si in general tesuturile moi, adica muschii si chiar tesutul de sub piele.

Luxatia este mai grava decat entorsa. Traumatismul a determinat de asta-data ruptura capsulei ce acopera articulatia. Rupandu-se capsula care asigura stabilitatea articulatiei, cele doua oase care se imbina in articulatii nu mai au legatura unul cu altul, si unul dintre oase sare de la locul lui prin bresa, prin ruptura aparuta in capsula.

UMAR, GENUNCHI, COT, SOLD

Cel mai adesea luxatiile se inregistreaza la umar, apoi ca frecventa se inregistreaza luxatia la rotula genunchiului, deci nu la osul femur. Dese sunt si luxatiile la cot si la sold. In cazul acestor luxatii circula o vorba de semnificatie. Suprafetele osoase derapate de la locul lor din articulatii trebuie sa fie repede readuse la locul lor, si asta cat mai repede, cum suna zicerea in ortopedie: "Sa fie readuse la locul lor pana la asfintitul soarelui". Cand in urma unui traumatism s-a ajuns la o luxatie, se produce o durere intensa si blocarea articulatiei. Nu se mai poate face nici o miscare din articulatie. Articulatia isi schimba si geometria, apare o pozitie vicioasa. Articulatia si zona respectiva nu mai au relieful normal, de exemplu la umar apare o depresiune. Omul cu luxatie nu-si poate corecta singur pozitia nefireasca din articulatie. Daca nu se repozitioneaza oasele repede, din cauza vascularizatiei mari din zona se acumuleaza sange intr-un spatiu mic, apar basici ca la arsuri, asa ca daca se ajunge la operatie, plaga operatorie nu se cicatrizeaza usor si pot muri tesuturile din zona.

TRATAMENT IN FUNCTIE DE VARSTA

Se atrage atentia cu apasare ca realinierea fragmentelor osoase din articulatia luxata o face doar medicul ortoped, apeland la anestezie. Dupa realinierea oaselor in articulatie, omul cu luxatie nu mai simte durerea. Dar trebuie sa urmeze o perioada de imobilizare a articulatiei. Oamenii pana la varsta de 50 de ani sunt imobilizati in urma luxatiei trei saptamani, iar oamenii trecuti de 50 de ani au articulatia luxata in stare de imobilizare doar doua saptamani. Cand un om tanar sufera prima luxatie la umar se evita interventia chirurgicala. Dar daca luxatia se repeta si apare la miscari din ce in ce mai simple, de exemplu cand faci o miscare mai larga sau arunci ceva, se impune o interventie de corectare a luxatiei umarului cu artroscopul. Dar dupa foarte multe recidive, interventia artroscopica nu se mai poate face si se apeleaza la chirurgia clasica cu bisturiul.

RECIDIVE. Cu cat sunt mai dese luxatiile recidivante, miscarea la care articulatia se luxeaza este din ce in ce mai mica, iar traumatismele ce duc la luxatie sunt din ce in ce mai nesemnificative. De frica sa nu-i recidiveze luxatia, omul isi limiteaza miscarile in articulatie si pe nevazute ramane cu un grad de handicap. Pe parcursul alunecarii oaselor in luxatie se distruge ceva din cartilajul existent intre oase, asa ca prin trecerea timpului ajung sa sufere si oasele aflate in contact in articulatie. Daca luxatia nu este tratata corespunzator, se ajunge la artroze timpurii si la limitarea miscarilor.

IMOBILIZARE. Daca exista o luxatie la umar, se pun fese, astfel ca bratul sa fie lipit de piept, dar la luxatiile de rotula, articulatia genunchiului se pune in ghips. Daca pacientul cu luxatie nu respecta perioada de imobilizare stabilita de medic, bresa aparuta in capsula articulara nu se cicatrizeaza sau bresa din capsula prin care a iesit fragmentul de os se cicatrizeaza prea larg si structurile nerefacute duc la instabilitatea articulatiei. Prin nerespectarea timpului de imobilizare a articulatiei luxate apar recidive ale luxatiilor.
×