x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salata verde favorizeaza digestia

Salata verde favorizeaza digestia

20 Mai 2004   •   00:00

Salata verde (Lactuca sativa) este cunoscuta inca din antichitate pentru virtutile sale terapeutice.

STELUTA INDREI

Salata actuala este o specie euroasiatica, avand originea in salata salbatica, planta care creste si in tara noastra. Salata verde contine substante benefice pentru sanatate, precum calciul, fierul, potasiul, fosforul, vitaminele A, B1, B2, C si E.

PROPRIETATI. Medicul Ovidiu Bojor, autorul volumului „Pledoarie pentru viata lunga", recomanda salata verde ca o excelenta planta aperitiva, care favorizeaza digestia, fiind usor laxativa. Cei care sufera de inflamatii dureroase ale ficatului, ale vezicii biliare si intestinelor este bine sa consume salata verde. Aceasta mai este utilizata contra palpitatiilor si tusei spasmodice. Salata are si efecte usor hipnotice, afrodisiace, depurative si contribuie la scaderea glicemiei. Proprietatile diuretice sunt completate de cele privind eliminarea masiva a sarurilor acidului uric, fiind indicata in nefrita, litiaza urica, guta si artrita. Pentru utilizarea externa se recomanda preparatele din salata verde contra degeraturilor, furunculelor si panaritiului. Salata verde se foloseste si in cosmetica, mai ales pentru tenul uscat, avand o actiune decongestionanta in cuperoza.

UTILIZAREA SEMINTELOR. Semintele de salata verde au si ele proprietati medicinale, fiind calmante ale tusei si antispastice. Se utilizeaza sub forma de infuzie cu o lingurita la cana, 2-3 cani pe zi. In uz extern, semintele se folosesc sub forma de spalaturi locale cu decoct preparat dintr-o lingurita la o cana de apa in afectiuni precum blefaritele sau conjunctivitele.

PREPARARE. Salata verde poate fi consumata ca atare, mai ales la masa de seara, deoarece favorizeaza un somn linistit si combate constipatia. Astfel nu veti avea probleme digestive in dimineata urmatoare. Potrivit medicului Ovidiu Bojor, decoctul se prepara din 60-80 de grame de salata la un litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile. Daca suferiti de abcese, puteti fierbe frunze de salata, pe care le aplicati sub forma unor cataplasme calde. Lotiunile pentru ten se prepara dintr-o salata la o jumatate de litru de apa, care se fierbe indelung, timp de aproximativ doua ore.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă verde salata