x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Alunitele, la control

Sanatate - Alunitele, la control

de Magda Marincovici    |    12 Mai 2006   •   00:00
Sanatate - Alunitele, la control

In prezent, la tinere, melanomul este cea mai frecventa forma de cancer. Iar una din 75 de persoane face un melanom de-a lungul vietii. In ultimii 40 de ani, incidenta acestei boli s-a triplat.

Aceste date, furnizate de profesorul doctor Dan Forsea, presedintele Societatii Romane de Dermatologie (SRD), motiveaza lansarea si in tara noastra a campaniei "Controleaza-ti alunitele, apara-ti viata". Campania face parte dintr-o initiativa ce se deruleaza in 15 tari europene, inclusiv in Romania, incepand din acest an. Astfel, la 15 mai, peste 400 de medici dermatologi din toata tara, membri ai SRD, ofera pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor. Pacientii vor fi sfatuiti cum sa profite, dar si cum sa se protejeze de efectele razelor soarelui. Prof. dr. Forsea, care este si seful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Colentina, spune ca aici, in ultimii zece ani, s-a dublat numarul persoanelor internate cu diagnosticul de melanom.

"Agresarea alunitelor prin traumatisme mecanice de tipul zgariere, frecare, intepare etc. sau prin expunerea exagerata la raze ultraviolete favorizeaza declansarea melanomului. Din pacate, din momentul declansarii, melanomul are o evolutie galopanta, cu metastazare la nivelul organelor interne.

CONTROL. O metoda de reducere a riscului melanomului o reprezinta controlul alunitelor. In mod normal, o persoana are aproximativ 20-40 de alunite. Daca se modifica rapid si constant dimensiunea, culoarea, aspectul, este limpede ca nu e o alunita. In acest caz, trebuie consultat urgent specialistul dermatolog, pentru ca preventia este cea mai buna metoda de reducere a pericolului de melanom. Si aici trebuie precizat ca este total gresita atitudinea potrivit careia "de alunitele mele nu se atinge nimeni". Singurul care stie cum trebuie procedat este medicul.

PROTECTIE
Riscului de melanom sunt expuse in special persoanele cu piele alba, cu parul blond sau roscat, ochi albastri sau verzi, care "se ard" atunci cand se expun la soare. De asemenea, persoanele care au in familie cazuri de melanom. Aceste persoane nu poseda o fotoprotectie naturala buna, asa cum se intampla in cazul persoanelor brunete. Cremele fotoprotectoare cu factor de protectie solara peste 15 sunt un util aliat in timpul verii. Trebuie retinut ca norii, umbrele nu ne scutesc de efectele soarelui. Iar apa actioneaza asupra pielii ca o lupa, concentrand razele solare si reflectandu-le pe piele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă