x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Birocratia deconturilor

Sanatate - Birocratia deconturilor

de Magda Marincovici    |    13 Ian 2006   •   00:00
Sanatate - Birocratia deconturilor

De la 1 ianuarie, pacientul pleaca de la medic si cu un decont cuprinzand valoarea serviciilor acordate. Astfel, medicul trebuie sa fie si contabil. Si inca unul eficient, pentru ca zilnic are de completat deconturi.

In spitale, decontul de cheltuieli se intocmeste in trei exemplare: unul i se da pacientului la iesirea din spital, unul ramane la fisa medicala a pacientului, iar altul ia calea compartimentului contabilitate al unitatii spitalicesti. Medicii din spitale, care au o misiune in plus fara nici o legatura cu ingrijirea pacientilor, considera pe buna dreptate ca decontul este o munca suplimentara, destul de grea, in situatia in care sistemul nu este informatizat si personalul calificat lipseste. Operatiunea decontul devine o povara in cazul spitalelor de urgenta, cu pacienti multi si rulaj mare.

Conferentiar doctor Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, spune ca "este foarte multa munca suplimentara, in conditiile in care aici durata medie de spitalizare este de 2-3 zile si se inregistreaza zilnic, in medie, zeci de externari". Aceeasi opinie are si doctorul Bogdan Oprita, directorul adjunct al Spitalului de Urgenta Floreasca. Aici, rulajul este atat de mare, ca practic este foarte dificil sa se tina pasul cu internarile si externarile efectuate.

ABSURDITATI. In cabinetele de familie, decontul se intocmeste in doua exemplare, dintre care unul ii revine pacientului. "In 2005 am avut 736,8 consultatii pe luna. Ceea ce este valabil si in 2006, in plus, trebuie sa eliberez 1.474 de deconturi, deoarece se elibereaza doua deconturi. Decontul de cheltuieli este o operatiune care ingreuneaza si mai mult activitatea medicilor de familie, care au de completat foarte multe formulare", remarca doctorul Doina Mihaila, medic de familie. Potrivit reglementarilor privind introducerea decontului pentru servicii medicale primite, in cazul medicilor de familie, valoarea unei consultatii se stabileste trimestrial, urmand sa se modifice, daca este cazul, o data pe trimestru. Banii "per capita" din 2005 se impart la numarul total de consultatii din 2004 si reiese o valoare unica pentru serviciile acordate, a explicat dr. Mihaila, amintind ca, in cazul sau, valoarea este de 50.000 de lei. Cu cat numarul pacientilor este mai mare, cu atat valoarea este mai mica. O problema o reprezinta costurile tipizatelor, care s-au majorat in unele cazuri, cum ar fi cele pentru retete, cresterile fiind de la 18.600 lei la 28.300 lei vechi.

Procentul din PIB alocat medicinii de familie pentru 2006 in valoare absoluta este acelasi ca in 2005.

AVERTISMENT. Medicii avertizeaza ca tarifele pentru serviciile medicale nu sunt unitare. La Bucuresti, un tarif, in tara, alte tarife.

In procedura decontului de cheltuieli nu sunt incluse prestatia medicului si a asistentei medicale, precum si contravaloarea unor servicii esentiale, cum ar fi sterilizarea. Completarea formularelor presupune personal suplimentar sau incarcarea cu inca o sarcina a asistentelor. De asemenea, o nota de plata este normala intr-un serviciu medical privat, dar nu in unul public. Mai mult, decontul de cheltuieli nu-i ajuta cu nimic pe pacienti, ci ii bulverseaza pe medici, deoarece intra in vigoare inainte de a fi fost pusa la punct logistica necesara.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă