x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Bolile ficatului ameninta

Sanatate - Bolile ficatului ameninta

de Magda Marincovici    |    18 Sep 2006   •   00:00
Sanatate - Bolile ficatului ameninta

Vineri, la Bucuresti, incepe al 16-lea Congres National de Hepatologie al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (ASFR). Presedintele congresului si al ASFR, prof. dr. Mihai Voiculescu, va solicita Casei de Asigurari sa finanteze dializa hepatica, procedeu capabil sa salveze bolnavi cu insuficienta hepatica.

Jurnalul National: Care sunt elementele de noutate ale acestui congres?
Prof. dr. Mihai Voiculescu: Ca elemente particulare ale acestui eveniment remarc realizarea in premiera a unor intalniri multidisciplinare cu implicarea specialistilor imunologi, virusologi si anatomopatologi. Prin societatile de profil, impreuna cu ASRF, au fost pregatite aceste sesiuni multidisciplinare. A doua particularitate a acestui congres consta in faptul ca, la finalul majoritatii sesiunilor, vom elabora recomandari catre comisiile Ministerului Sanatatii. Comisiile pot valorifica recomandarile, intrucat poarta girul expertilor din strainatate si din tara, participanti la congres. Delegatii invitati din alte tari au preferat de aceasta data Bucurestiul altor capitale europene, cum ar fi Parisul, pentru a participa la congres. Principalul argument cu care am atras participarea la acest congres au fost temele de mare actualitate propuse spre dezbatere, faptul ca patologia hepatologica din tara noastra este frecventa si ridica numeroase probleme de natura organizatorica. De asemenea, buna organizare a congreselor precedente este un argument care i-a atras pe experti la acest eveniment.

Avertisment

Cum se prezinta patologia ficatului la noi?
Date epidemiologice recente atrag atentia ca prevalenta si incidenta bolilor hepatice, nu numai in Romania, sunt in crestere. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt modul de viata necorespunzator, alimentatia dezechilibrata, bogata in grasimi si zaharuri, si prezenta virusurilor hepatitice, care acum isi concretizeaza complicatiile tardive: ciroza si cancerul hepatic.

Doi dintre pacientii Centrului de Medicina de la Fundeni sunt invitati in mod special la acest congres. Cine sunt ei si care este motivul invitatiei?
Sunt invitate doua fete in varsta de 13 si 17 ani spre a dovedi finantatorului sistemului sanitar ca banii se cheltuiesc cu rost. Vietile celor doua fete au fost salvate prin dializa hepatica, efectuata la centrul nostru. De vreme ce CNAS a inteles ca trebuie rambursata, dializa renala ramane absolut de neexplicat de ce nu procedeaza la fel si cu dializa hepatica. Un bolnav renal dializat costa 12.000-16.000 de euro anual si costurile sunt subventionate. Ma intreb de ce nu se subventioneaza si cele doua-trei dialize hepatice a 2.000 de euro fiecare, cu care ar putea fi salvati de la moarte doi din trei bolnavi cu insuficienta hepatica. In 2006 au fost supusi dializei hepatice patru bolnavi sub 30 de ani, din care trei au fost salvati si unul a murit, fiind adus in coma depasita. Si in toate cazurile, familiile pacientilor au alergat sa procure contra cost materialele de dializa hepatica.

RAZBUNAREA GRESELILOR
Profesorul doctor Mihai Voiculescu precizeaza ca atunci cand vorbeste de complicatiile tardive ale patologiei hepatice are in vedere ca pentru aparitia cancerului hepatic sunt necesari 5-10 ani de la debutul infectiei cu virusul hepatitic B (VHB) si 25-30 de ani pentru virusul hepatitic C (VHC). Greselile din anii ’70-’80 privind prevenirea bolilor infectioase cu tropism hepatic se rasfrang acum asupra populatiei. Anchete epidemiologice efectuate la Cluj demonstreaza ca VHB este prezent la 5%-6% din populatie, iar VHC prezent la 8%-12% din populatie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă congres