x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Corpul omului, in cifre

Sanatate - Corpul omului, in cifre

de Steluta Indrei    |    08 Feb 2006   •   00:00
Sanatate - Corpul omului, in cifre

120 de milioane de spermatozoizi se afla intr-un mililitru de lichid seminal. 5 milioane de fire de par sunt raspandite pe suprafata corpului. 100.000 de kilometri de artere, vene si capilare. Descoperiti in continuare alte cifre inedite referitoare la organismul nostru.

In fiecare zi, cele trei perechi de glande salivare secreta 1,5 litri de saliva. Insa nu intotdeauna in acelasi mod. Salivam mai mult inainte de a lua masa, in timp ce noaptea secretia de saliva este minima. Aceasta se modifica si in functie de starile emotionale. Cand ne este frica sau suntem stresati, saliva se reduce in mod drastic, inducand fenomenul de uscare a gurii. In schimb, saliva este stimulata cand gustam cateva picaturi de suc de lamaie (uneori este suficient sa ne gandim la acest fruct) sau cand mirosim otetul.

PATRU CENTIMETRI. Atat creste o unghie intr-un an. Pentru ca unghia sa se regenereze complet, are nevoie de trei-sase luni. Dar daca din alimentatie lipsesc vitamine, fier sau calciu, unghiile se subtiaza si se rup foarte usor. GLANDE SI CELULE. 600 de glande sudoripare se gasesc intr-un centimetru patrat din palma noastra. In total avem aproape doua milioane de glande sudoripare, concentrate in principal la axile, zona inghinala, maini si picioare. Ele pot produce pana la un litru de sudoare pe zi.

Fara sa ne dam seama, 200 de grame de celule moarte se desprind in fiecare an de pe piele. Vechile celule sunt inlocuite o data la 28 de zile, pentru ca pielea sa-si pastreze aspectul neted. Asta se intampla cel putin pana la 25 de ani. Dupa aceea nu mai sunt innoite toate celulele, acesta fiind inceputul imbatranirii cutanate. Arterele, venele si capilarele, puse cap la cap, constituie o retea de 100.000 de kilometri. Adica de doua ori inconjurul lumii!

Intre sase si 30 de clipiri pe minut sunt necesare pentru hidratarea ochiului. Miscarile reflexe ale pleoapelor permit intinderea filmului lacrimal, acea fina pelicula de lichid care adera la cornee.

FIRE DE PAR. Pe suprafata intregului nostru corp se gasesc aproximativ cinci milioane de fire de par. Zona cea mai densa este bineinteles capul, unde exista peste 100.000 de fire. Intre 50 si 100 pierdem zilnic. Pe barba cresc aproape 25.000 de fire de par. Daca nu sunt rase, acestea ar putea atinge o lungime de un metru.

Datorita a doua zone de trei centimetri patrati, situate in partea superioara a narilor, putem recunoaste 10.000 de mirosuri. Si totusi inseamna putin in comparatie cu alte mamifere, cum ar fi cainii, de exemplu. 3.000 de papile gustative acopera suprafata limbii. La baza acesteia se afla gustul amar, pe margini, gustul acru si sarat, iar la varf, cel dulce.

SPERMA
Specialistii au stabilit ca intr-un mililitru de sperma se afla 120 de milioane de spermatozoizi. Doar unul singur este capabil, dupa intalnirea cu ovulul, sa creeze un embrion. Viteza medie a spermatozoizilor este de 18 kilometri pe ora. O femeie poseda la nastere aproximativ un milion de ovocite. Numarul ovocitelor scade constant pana la menopauza. Aproximativ trei sferturi din aceste celule sexuale vor disparea inainte de pubertate si vor ramane circa 250.000. Procesul de degradare a ovocitelor se accelereaza dupa 35 de ani. De aici apare dificultatea de a avea copii dupa o anumita varsta si calitatea indoielnica a produsului de conceptie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă