x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Creierul cedeaza la zgomote

Sanatate - Creierul cedeaza la zgomote

de Magda Marincovici    |    23 Feb 2006   •   00:00
Sanatate - Creierul cedeaza la zgomote

Potrivit unor studii, expunerea indelungata la zgomote puternice provoaca tumori ale nervului auditiv. Desi este o tumora benigna, totusi ea poate pune in pericol viata pacientului.

Pichamarul strivind asfaltul, avionul care decoleaza, combine date la maximum... Zgomote care pun la mare incercare nervii, la propriu si la figurat. Un studiu recent demonstreaza ca zgomotul puternic este la originea cresterii riscului de neurinom acustic, o tumora care afecteaza nervul auditiv. Aceasta tumora nu este canceroasa si se dezvolta in interiorul craniului, pe lungimea nervului urechii si a nervului facial.

Aparitia acestei tumori provoaca o scadere a capacitatii auzului insotita de vertijuri, dureri de cap si furnicaturi. Tumora este benigna, dar prezenta ei ridica o serie de probleme. Daca este lasata sa evolueze, tumora poate afecta creierul si, implicit, sa puna in pericol viata pacientului. In majoritatea cazurilor, tratamentul consta in interventia chirurgicala pentru eliminarea tumorii. Sunt situatii cand neurinomul poate fi tratat prin radioterapie. Dar la aceasta tehnica se apeleaza doar in cazul tumorilor de mici dimensiuni.

VERDICT. Doctorul Colin Edwards, epidemiolog la Universitatea Colombus din statul Ohio (SUA), impreuna cu un grup de cercetatori suedezi de la Karolinska Institute din Stockholm au fost interesati sa afle daca exista o legatura intre expunerea prelungita la zgomote si aparitia neurinomului acustic. Cercetatorii au mobilizat 146 de pacienti care prezentau acest tip de tumora si 564 de persoane fara probleme de sanatate. Celor inclusi in studiu li s-a evaluat periodic intensitatea zgomotului la care erau supusi. Verdictul studiului: cu cat zgomotul creste, cu atat riscul de neurinom acustic este mai mare, atat la barbati, cat si la femei.

VULNERABILE. Persoanele care sunt expuse mai multi ani la zgomote peste 80 de decibeli sunt pandite de pericolul acestui gen de tumora. Cele mai vulnerabile sunt persoanele care lucreaza cu masini sau aparate care in timpul folosirii fac zgomote puternice. De asemenea, studiul insista asupra pericolului de tumora in cazul persoanelor amatoare de a asculta muzica la maximum.

DECIBELI
Coordonatorul studiului, doctorul Colin Edwards, precizeaza ca pentru concluzii categorice privind influenta zgomotului asupra creierului mai sunt necesare si alte studii. Dar pana atunci suntem avertizati sa tinem seama de influenta negativa a zgomotului asupra sanatatii. Si pentru aceasta iata si cateva valori care ne pot ajuta sa apreciem rapid la cati decibeli ne aflam la un moment dat. 80 de decibeli reprezinta zgomotul produs de masina dumneavoastra. Un aspirator lucreaza la 70 de decibeli, o seara la discoteca inseamna 110 decibeli, un avion care decoleaza, 130 de decibeli. Atentie, in jurul a 120 de decibeli apar rapid durerile de cap.
×