x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Fara tigara la Elysee

Sanatate - Fara tigara la Elysee

de Magda Marincovici    |    25 Ian 2007   •   00:00
Sanatate - Fara tigara la Elysee

Alcoolismul si obezitatea in campania pentru prezidentiale. Tabagismul, securitatea rutiera, obezitatea si alcoolismul sunt teme ce vor fi abordate in campania electorala pentru prezindentialele din Franta, anunta La Tribune in editia online.

Intrebarile privind fumatul, accidentele rutiere, obezitatea si alcoolismul adresate candidatilor la presedintie vor fi formulate de cinci medici preocupati de sanatate publica. Chestionarul e lansat cu doar cateva zile inainte de data (1 februarie) cand fumatul va fi interzis prin lege la locul de munca. Cei cinci medici sunt profesorii Claude Got, G...rard Dubois, Francois Gr...my, Albert Hirsch, Maurice Tubiana. Ei au propus cresterea anuala cu 10% a pretului unui pachet de tigari, interzicerea oricarei publicitati tv vizand promovarea semipreparatelor bogate in grasimi si zahar, considerate periculoase.

LEGE. In Franta, de la 1 februarie, fumatul este interzis prin lege in toate spatiile inchise si acoperite unde are acces publicul, la locurile de munca, in mijloacele de transport in comun, in spatii neacoperite cum sunt curtile scolilor, colegiilor si liceelor publice si private etc. De la 1 februarie 2008, fumatul va fi interzis inclusiv in cazinouri, discoteci, hoteluri, resturante etc.

Potrivit legii, angajatorii pot amenaja locuri speciale, rezervate exclusiv fumatului, in spatii inchise. Aceste locuri vor fi prevazute cu dispozitive de aerisire si nu vor fi amenajate in holuri. Locurile de fumat nu vor depasi 35 mp si vor fi izolate cu usi ce se inchid perfect.

Printre cele 16 intrebari accesibile la www.securite-sanitaire.org si ale caror raspunsuri vor fi publicate online in a doua parte a lunii februarie se afla si alte teme cum ar fi: perceperea unei taxe pentru automobile mari, consumatoare de carburant. De asemenea, obligatia ca semipreparatele sa aiba etichete care sa ofere informatii complete, in asa fel incat parintii sa poata calcula numarul de calorii consumate de copil si astfel sa reduca pericolul obezitatii.

In ceea ce priveste securitatea rutiera, in ultimii cinci ani numarul deceselor a scazut cu 40%. Totusi cei cinci medici sunt de parere ca Franta ar trebui sa adopte unilateral un text de lege prin care sa se limiteze viteza automobilelor inca din faza de fabricatie.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă