x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Fiecare anotimp cu alt colesterol

Sanatate - Fiecare anotimp cu alt colesterol

de Steluta Indrei    |    22 Feb 2006   •   00:00
Sanatate - Fiecare anotimp cu alt colesterol

Nivelul colesterolului se schimba in functie de anotimp. Toamna si iarna, colesterolul creste, iar primavara si vara se reduce.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Massachusetts a studiat modificarile colesterolului in functie de anotimp pe un grup de 517 voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 70 de ani. Studii anterioare au relevat deja variatiile sezoniere ale colesterolului, insa cercetatorii americani au stabilit in premiera cu cat scade sau creste aceasta substanta.

ANALIZE. Pe parcursul unui an, autorii studiului au adunat date despre regimul alimentar, activitatea fizica si stilul de viata al participantilor. De asemenea, la fiecare schimbare a anotimpului li s-a masurat nivelul colesterolului. La inceputul studiului, nivelul mediu al colesterolului era de 2,22 g/l la barbati si de 2,13 g/l la femei. Aceste rezultate au crescut cu 0,039 g/l la barbati, mai ales in decembrie, si cu 0,053 g/l, in luna ianuarie.

Cercetatorii au constatat cresteri mai importante la participantii care aveau niveluri ridicate ale colesterolului inca de la inceputul studiului.

Astfel, la cei cu un nivel peste 2,40 g/l, colesterolul a crescut iarna cu 0,11 g/l (barbati) si 0,18 g/l (femei). De retinut ca peste 2 g/l, nivelul colesterolului este considerat periculos. Medicii numesc aceasta tulburare hipercolesterolemie.

EXPLICATII. "Modificarile sezoniere ale colesterolului sunt cunoscute inca din 1980, de cand in SUA au fost initiate vaste studii denumite Lipid Research Clinics-Primary Prevention Trial", precizeaza dr. Philippe Giral, medic nutritionist la Spitalul Piti" Salpetri"re din Paris. Potrivit acestuia, colesterolul creste in sezonul rece din cauza sedentarismului si a alimentatiei bogate in grasimi care favorizeaza ingrasarea. In schimb, in sezonul cald se reduce, fiindca facem miscare, mancam mai multe fructe si legume proaspete si avem mai multe sanse de a slabi. Primul pas in tratarea hipercolesterolemiei este alimentatia corecta.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă colesterolului