Muzeul de Stiinte de la Londra le propune celor care se confrunta cu depresia sezoniera o experienta inedita: terapia cu lumina. Metoda se bucura de o deosebita apreciere din partea vizitatorilor.
O data cu venirea iernii, unele persoane acuza stari de tristete, oboseala, nervozitate. Acest disconfort psihic si fizic este denumit de specialisti depresie sezoniera sau tulburare afectiva sezoniera. Persoanele sensibile resimt lipsa vitalitatii, intrucat corpul si creierul lor nu primesc destula lumina din cauza zilelor scurte si mai putin insorite specifice sezonului rece, dar si din pricina putinelor ore petrecute in aer liber. "Structurile de personalitate fragile, vulnerabile sau persoanele care au traversat anumite evenimente negative de viata resimt in mod acut aceasta stare", apreciaza profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central Bucuresti. EXPERIMENT. Pentru a compensa absenta razelor solare, specialistii recomanda luminoterapia sau cura de lumina. Muzeul de Stiinte de la Londra a initiat o campanie de popularizare a acestei metode, oferindu-le vizitatorilor sansa de a o incerca pe propria piele. Doritorii se asaza pe o confortabila canapea alba, plina de perne albe, pufoase si inconjurata de perdele albe. In acest cadru au loc patru persoane. Deasupra fiecareia, cate o lampa revarsa un val de lumina alba. Intensitatea celor patru spoturi este de 10.000 de lucsi, contra 500 de lucsi - luminozitatea medie intr-un birou din Londra, in perioada de iarna. Cu toate acestea, prin luminoterapie nu se ajunge totusi la 100.000 de lucsi estimati pentru lumina naturala intr-o zi insorita. "Scopul experimentului organizat la muzeul londonez a fost de a demonstra ca lumina este atat un combustibil indispensabil pentru buna functionare a organismului, cat si o arma eficienta contra starilor depresive de iarna", a explicat organizatoarea Kat Nilsson. Dupa sedintele de luminoterapie de aproximativ 20 de minute, persoanele spun ca se simt excelent. "Lumina artificiala este un remediu miraculos pentru cei care sunt cu moralul la pamant", sustine Jennifer Eastwood, fondatoarea Asociatiei pentru tulburari afective sezoniere din Marea Britanie, care utilizeaza luminoterapia de 15 ani. Potrivit britanicei, dupa 4-5 zile de tratament, pacientul poate resimti deja efectele benefice.
SENSIBILE
|
Datele Asociatiei britanice pentru tulburari sezoniere arata ca o persoana din 50 prezinta depresie sezoniera, iar cele mai vulnerabile sunt femeile. Acest fenomen, necunoscut in regiunile situate la mai putin de 30 de grade de Ecuator, afecteaza de trei ori mai multe femei decat barbati si mai ales tineri cu varste intre 18 si 30 de ani. Manifestarile depresiei sezoniere sunt similare oricarui episod depresiv: tristete permanenta, mai ales dimineata, pierderea interesului pentru orice activitate, iritabilitate, tulburari de somn si chiar ganduri suicidare. Dar, spre deosebire de depresiile de alta natura, femeile cu depresie sezoniera prezinta frecvent simptome precum hipersomnia (dormitul excesiv) si bulimia (excesul de alimente), fiind atrase mai ales de dulciuri.
|
Citește pe Antena3.ro