x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Plante vindecatoare, plante otravitoare

Sanatate - Plante vindecatoare, plante otravitoare

de Steluta Indrei    |    05 Mai 2006   •   00:00
Sanatate - Plante vindecatoare, plante otravitoare

Sunt plante care calmeaza dureri, alunga depresia, indeparteaza insomnia... Ele pot tine locul unor medicamente. Dar ca si medicamentele, plantele trebuie folosite respectand strict indicatia specialistului.

Plantele, sub forma naturala, capsule sau ceaiuri, pot salva vieti, dar in acelasi timp pot ucide. Ele devin periculoase atunci cand sunt folosite fara avizul medicului, in exces sau cand sunt inghitite accidental. In toate aceste cazuri, plantele provoaca intoxicatii.

INTOXICATII. Cele mai frecvente sunt tulburarile digestive manifestate prin greturi, varsaturi si dureri abdominale. Plante laxative precum aloe si fructele de soc provoaca diaree acuta, deshidratare severa, daca sunt administrate in supradoze.

Dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, competenta api-fito-terapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, mai atrage atentia asupra spanzului, care provoaca reactii digestive grave. Simptome asemanatoare apar si in urma inghitirii florilor de podbal, planta intalnita in acest sezon pe pajistile de munte.

Plantele toxice sunt cele mai periculoase pentru om, dar sunt foarte valoroase pentru industria farmaceutica. In aceasta categorie intra cucuta, ricinul, rostopasca, ciupercile toxice. Inghitirea unei singure bobite de ricin poate fi mortala chiar si pentru un adult. Ricinul creste la tara, pe marginea drumurilor, dar este folosita si ca planta ornamentala in gradini.

De asemenea, ciupercile otravitoare sunt foarte periculoase pentru copii. Ele se gasesc la tot pasul in paduri si chiar in gradini, iar copiii sunt foarte atrasi de acestea, le pot inghiti din curiozitate sau in joaca, provocandu-le intoxicatii grave. Ciupercile toxice afecteaza nu numai aparatul digestiv, dar si sistemul nervos. Semintele de thuya (specie de conifere intalnita extrem de frecvent ca arbusti decorativi) provoaca convulsii.

Aceste exemple demonstreaza pericolul pe care il re-prezinta ingerarea la intamplare a plantelor. Dar noi traim inconjurati de plante. De aceea este foarte important sa ne invatam copiii de la varste mici ca nu este bine sa manance orice le cade in mana.

ATENTIE LA COPII!
Nu plantati in gradina specii toxice, mai ales daca aveti copii mici. Dr. Larisa Ionescu-Calinesti atentioneaza parintii si asupra plantelor de apartament. Frunzele ficusului de exemplu daca sunt mestecate cauzeaza dermatita de contact. Acasa sau la padure, daca va surprindeti copilul ca mesteca o planta, spuneti-i sa scoata tot ce are in gura si apoi sa se clateasca abundent cu apa. In cazul in care prezinta simptomele unei intoxicatii, prezentati-va de urgenta la camera de garda. Intoxicatiile survin uneori chiar si in conditiile in care copilul nu a inghitit planta toxica, ci doar a atins-o si apoi a dus mainile la gura.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă plante