x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Siropul de tuse, inutil

Sanatate - Siropul de tuse, inutil

de Steluta Indrei    |    16 Ian 2006   •   00:00
Sanatate - Siropul de tuse, inutil

Noile medicamente antitusive sunt costisitoare, dar ineficiente. Cele mai bune raman tot veteranele siropuri continand antihistaminice, asociate cu un decongestionant.

O echipa de cercetatori americani a testat efectul siropurilor contra tusei. Rezultatul: cele mai multe dintre aceste antiinflamatoare locale sunt ineficiente.

Tusea este un mijloc foarte eficient de aparare a organismului, fiindca asigura eliberarea cailor respiratorii. Cand vin in contact cu un agent exterior iritant, caile respiratorii se contracta si declanseaza reflexul de tuse. Astfel este expulzat aerul cu factori agresivi si eventualele secretii cu agenti microbieni.

Seaca sau productiva, acuta sau cronica, spontana sau voluntara… tusea este uneori deosebit de neplacuta. Din cauza ei, pacientul se plange de oboseala, nu poate sa doarma, isi simte gatul iritat. Iar siropul este in general singurul remediu la care se recurge imediat. Ceea ce nu este de prea mare ajutor, spun autorii studiului.

STUDII. "Analizand studiile, am constatat ca dintre toate medicamentele administrate contra tusei, foarte putine sunt intr-adevar eficiente", precizeaza dr. Richard Irwin de la Universitatea de Medicina din Massachusetts (SUA). "Nu putem spune ca toate siropurile pentru tuse sunt inutile, insa cele mai multe chiar nu au nici un efect", sustine profesorul american.

Surprinzator, printre siropurile ineficiente se numara cele din noua generatie. Cele mai eficiente raman tot veteranele siropuri continand antihistaminice (molecule contra alergiilor), asociate cu un decongestionant. "Studii riguroase demonstreaza ca aceasta clasa de siropuri da cele mai bune rezultate", subliniaza dr. Irwin. Problema este ca siropurile pe baza de antihistaminice prezinta efecte adverse importante. Ele sunt acuzate ca au efecte sedative, provocand somnolenta. De aceea, trebuie administrate cu mare grija, numai pe baza de reteta medicala. Atentie, aceste medicamente sunt contraindicate in cazul copiilor de varsta mica. In orice caz, medicii interzic utilizarea oricaror siropuri de tuse pentru adulti la copiii sub 14 ani.

In afara de antihistaminice, siropurile de tuse mai pot contine codeina (un medicament narcotic) sau dextrometorfan (un anestezic local ce amorteste putin gatul iritat). Ambele medicamente trebuie administrate cu avizul medicului.

CONCLUZII. In concluzie, studiul arata: "Intrucat tusea este o reactie cu caracter protector al organismului, suprimarea ei cu medicamente antitusive, in special daca este vorba despre o tuse productiva, nu numai ca reduce functia protectoare de eliminare a secretiilor, ci poate contribui la mascarea unei probleme de fond mai grave. Din acest motiv, nu folositi remedii ale tusei, conventionale sau alternative, in primele 7-10 zile".

MEDICATIE
Aceste produse mai ridica o alta problema. "Pacientii au tendinta de a-si face automedicatie cand tusesc si, neprezentandu-se la medic, pot trece cu vederea afectiuni mai grave", subliniaza dr. Irwin. Tusea este un simptom important in numeroase boli respiratorii, care daca nu sunt tratate corect pot deveni periculoase. Medicul mai atrage atentia asupra faptului ca uneori tusea dispare de la sine, iar cel mai bun remediu in acest caz este rabdarea… Ca si in cazul racelii, o tuse netratata se vindeca in sapte zile, iar una tratata, intr-o saptamana. Insa nu mai mult. Daca tusea dureaza mai mult de trei saptamani, prezentati-va la medic pentru un consult de specialitate.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tuse