x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - SOS, atacul cerebral!

Sanatate - SOS, atacul cerebral!

de Steluta Indrei    |    18 Mai 2006   •   00:00
Sanatate - SOS, atacul cerebral!

Rapeste 5 milioane de vieti anual in lume. Transforma alte 5 milioane de oameni normali in persoane cu handicap. In Romania reprezinta prima cauza de mortalitate. Acest ucigas in serie este accidentul vascular cerebral (AVC).

Tara noastra ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste mortalitatea prin accident vascular cerebral. "Este o situatie inadmisibila pentru secolul al XXI-lea, mai ales in conditiile in care in tarile dezvoltate mortalitatea prin AVC a scazut de cinci ori fata de Romania", atentioneaza academician prof. dr. Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebrovasculare "Vlad Voiculescu". Fiecare al cincilea deces inregistrat in Romania este cauzat de AVC, ceea ce inseamna ca la fiecare 10 minute pierdem pe cineva dintre noi din cauza acestei afectiuni.

Cu ocazia Zilei dedicate cunoasterii Accidentului Vascular Cerebral 2006, marcata la 16 mai, acad. Constantin Popa a lansat un apel pentru ca prevenirea AVC sa devina o prioritate a sistemului sanitar, intrucat o mai buna intelegere a riscurilor acestei boli poate salva zeci de mii de romani. La randul sau, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, i-a trimis ministrului Sanatatii o scrisoare prin care semnaleaza neajunsurile programului national de profil, dar si cele cu care se confrunta pacientii si medicii neurologi.

In tara noastra exista doar doua unitati de urgente neurovasculare: la Institutul de Boli Cerebrovasculare si la Spitalul Universitar. Potrivit acad. C. Popa, accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala. De aceea, trebuie actionat rapid, pentru a contribui la reducerea dizabilitatilor fizice (paralizii) si psihice (demente) pe termen lung. Unele tratamente sunt eficiente daca sunt administrate in primele trei ore de la aparitia simptomelor, dar, din nefericire, cei mai multi dintre pacienti ajung prea tarziu la spital. Dintre cei peste un milion de pacienti din tara noastra care au suferit un AVC, 400.000 fac un alt AVC, pentru ca nu au acces la tratamentul care previne recidiva bolii.

O mare parte din AVC poate fi prevenita prin educatia populatiei si prin tratamentul factorilor de risc: hipertensiunea, colesterolul crescut (ateroscleroza), istoricul de infarct miocardic, fibrilatie atriala, tulburari de circulatie periferica, fumatul, diabetul, obezitatea, alimentatia incorecta, sedentarismul, alcoolul.

CLASIFICARE SI SIMPTOME
Potrivit acad. prof. dr. Constantin Popa (foto), AVC se poate produce fie prin blocarea unui vas de sange cu un cheag (AVC ischemic), fie prin ruptura unui vas de sange (AVC hemoragic). Cel mai frecvent este insa AVC ischemic, reprezentand peste 80% dintre cazuri. Simptomele AVC sunt reprezentate de aparitia brusca a slabiciunii sau a amortelii fetei, bratelor sau picioarelor, cel mai frecvent pe o singura parte a corpului, dificultate in a vorbi sau a intelege ceea ce se vorbeste, dificultate in a vedea cu unul sau ambii ochi, dificultate la mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii, durere de cap puternica, fara vreo cauza cunoscuta. Uneori simptomele sunt usoare sau dureaza foarte putin, fenomenul fiind cunoscut sub numele de atac ischemic tranzitor (AIT). Totusi, indiferent daca simptomele sunt usoare sau dureaza putin, ele trebuie luate in serios si solicitata imediat asistenta medicala. Supravietuirea si recuperarea ulterioara depind de rapiditatea interventiei medicale adecvate.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă