x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SANATATE - Stirile zilei

SANATATE - Stirile zilei

20 Apr 2004   •   00:00

Alerta in cateva spitale din Lisabona

Cateva spitale din apropierea Lisabonei sunt in stare de alerta dupa decesul a doi copii de varsta mica ca urmare a unei infectii cu adenovirus, o varietate de pneumonie. Micutii aveau 20 si respectiv 6 luni si au murit din cauza unei infectii respiratorii. Potrivit Directiei Generale de Sanatate din Lisabona alte sase noi cazuri au fost depistate. Copiii diagnosticati prezinta simptomele unei infectii cu acest tip de virus. Conducerea celor trei spitale unde sunt internati pacientii au luat toate masurile preventive necesare pentru a evita propagarea infectiei. Desi micutii evolueaza satisfacator, totusi autoritatile medicale portugheze au demarat o ancheta care are ca scop depistarea originii virusului care a provocat moartea a doi copii. (Magda Marincovici)

Ser botulinic

Rezerva de ser botulinic a Ministerului Sanatatii a fost completata cu 22 de fiole achizitionate din Cehia si Polonia, tari in care se produce acest ser. O fiola de ser antibotulinic costa aproximativ 25 de milioane de lei si are termen de valabilitate un an. „In urma situatiei de intoxicatie botulinica, care a fost inregistrata la inceputul anului in nord-vestul tarii, am cerut sa fie completata, in regim de urgenta, rezerva ministerului cu fiolele necesare tratamentului acestei infectii", a declarat dr. Ovidiu Brinzan, ministrul Sanatatii.

Asia, focar de boli infectioase

Pe langa focarul epidemiei de SARS si al gripei pasarilor, Asia este si o zona de risc pentru aparitia de boli infectioase, periculoase pentru Occident, a avertizat recent imunologul francez Philippe Kourilsky, directorul general al Institutului Pasteur. Aglomeratiile umane din Asia prezinta conditii mult mai favorizante pentru izbucnirea unei epidemii in Asia decat in Statele Unite sau Europa. Kourilsky a dat ca exemplu China, unde probabilitatea unei epidemii este de 30 de ori mai mare comparativ cu alte tari.

Berea mareste riscul de guta

Consumul de alcool, in special de bere, poate creste de doua ori riscul de a suferi de guta, afectiune caracterizata prin excesul de acid uric in sange, arata un studiu american publicat recent in revista medicala The Lancet. Legatura dintre bere si guta era cunoscuta de mult timp, dar studiul a stabilit pentru prima data dovada stiintifica. Guta apare mai frecvent la barbati, fiind principala cauza de aparitie a artritei la acestia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă