Ranile fumatorilor se vindeca mai greu
Fumatul pasiv impiedica cicatrizarea ranilor. Iata un argument suplimentar de a refuza compania fumatorilor. Studiile de specialitate aduc argumente convingatoare. Fumul de tigara interfereaza cu tesuturi ale pielii, care constituie un strat foarte important, protectiv. Manuella Martins-Green, cercetator la Universitatea California, a tinut sub observatie o jumatate de an sase cobai, carora le-a provocat cate o rana de aproximativ 5 milimetri. In plus, pe trei dintre cobai i-a obligat sa inhaleze fum de tigara. Dupa sase luni, cobaii raniti si fumatori pasivi aveau inca leziunile necicatrizate, comparativ cu ceilalti la care ranile erau aproape vindecate. Explicatia este clara. Fumul de tigara inhalat pasiv contine substante toxice - nicotina, monoxid de azot, gudron si monoxid de carbon - , care altereaza tesuturile de protectie ale pielii. (Magda Marincovici)
Teste ADN
Testarea modificarilor intervenite la nivelul ADN ar putea fi un nou mijloc de depistare a cancerului colorectal, potrivit unei echipe de specialisti austrieci care si-au publicat concluziile recent in revista medicala britanica The Lancet. La ora actuala cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente in tarile dezvoltate. Detectarea precoce presupune reducerea mortalitatii. La majoritatea cancerelor se observa alterarea unei anumite molecule a ADN-ului. Pentru aceasta e necesara o tehnica speciala aplicata asupra materialului genetic.
O piatra uriasa la vezica
Medicii de la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta au extras un calcul vezical gigant de la un pacient de 26 de ani. Seful Clinicii de Urologie, prof. dr. Viorel Tode, a declarat corespondentului Rompres ca, la sfărsitul unei interventii chirurgicale care parea sa fie o banala operatie de calcul vezical, a constatat cu uimire ca a extras din vezica urinara a unui tănar de 26 de ani, cel mai mare calcul vezical consemnat păna in prezent in analele medicale romănesti.: 12 cm diametru, 194 de grame greutate.
Medicament speranta
Autoritatea de reglementare in industria farmaceutica din SUA (FDA) a permis punerea pe piata primul medicament cu mecanism anti-angiogeneza, folosit in lupta impotriva cancerului de colon sau rect, cu metastaze. Medicamentul aprobat de FDA prelungeste durata medie a supravietuirii cu cinci luni, in comparatie cu pacientii tratati numai cu chimioterapia clasica. Aceasta reprezinta cea mai mare crestere a duratei supravietuirii demonstrata vreodata in studiile clinice, prin adaugarea unui medicament inovator chimioterapiei conventionale.