x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sănătatea pe Medical-Net - Un program prin care s-ar putea pune punct licitaţiilor trucate

Sănătatea pe Medical-Net - Un program prin care s-ar putea pune punct licitaţiilor trucate

de Magda Marincovici    |    19 Apr 2007   •   00:00
Sănătatea pe Medical-Net - Un program prin care s-ar putea pune punct licitaţiilor trucate

Medical-Net este un program care monitorizează sistemul sanitar din România. Este ieftin, flexibil, eficient, cu informaţii la zi despre pacienţi, medici, farmacişti, diagnostice, medicamente, analize medicale.... E pe masa ministrului Nicolăescu din decembrie 2006, care până acum nu a formulat nici un răspuns.

Fundaţia Euroaction şi Academia Oamenilor de ştiinţă au elaborat programul Medical-Net, prin care medicul are acces la informaţii medicale complete. Medical-Net permite introducerea de noi date privind diagnostice şi tratamente noi, putând fi urmărită toată viaţa medicală a pacientului. În felul acesta, medicul elaborează "fişa electronică a pacientului", care stă la baza conceptului denumit Registrul medical unic integrat.

TĂCERE. Monitorizarea pacientului este scopul principal al sistemului. "Am făcut public sistemul la nivelul medicilor de familie, al spitalelor, al asociaţiilor medicale... Ni s-a părut normal ca Ministerul Sănătăţii să ne dea girul şi să asigure finanţarea. Este un sistem care se perfecţionează continuu. El costă, pe lună, aproximativ 45 de euro pe cabinet medical, farmacie sau secţie de spital, cu comunicaţii incluse (taxe incluse la un serviciu de net suficient de bun)", precizează dr. Tudor Georgescu, medic specialist în chirurghie oro-maxilo-facială, unul dintre autorii acestui program.

Programul permite să ştim ce terapii fac românii, de ce boli suferă românii, să ştim totul despre medicii din România etc. "Cu aceste informaţii poţi să faci programele de finanţare, de compensare, de plăţi, de suportare a costurilor", spune dr. Tudor Georgescu.

Programul a fost prezentat ministrului Nicolăescu, premierului Tăriceanu. Dar tocmai cei care în nenumărate rânduri au clamat lupta contra irosirii fondurilor în sistemul sanitar preferă tăcerea.

Probabil tocmai posibilitatea raportării prompte a tuturor serviciilor medicale taie elanul autorităţilor de a face lumină în sistemul sanitar.

Deocamdată, s-a constituit Centrul naţional pentru monitorizarea afecţiunilor cronice, în cadrul căruia s-au asociat Spitalele "Colţea" din Bucureşti, "Sf. Spiridon" din Iaşi, Judeţean din Timişoara, precum şi Universitatea "Ovidius" din Constanţa. Din această săptămână, în secţiile Spitalelor "Colţea" din Bucureşti, Sf. "Spiridon" din Iaşi "operează" sistemul Medical-Net în domeniul cancerului. Primele date vor fi "colectate" peste aproximativ o lună. "Noi îi vom ruga pe medicii de familie să folosească sistemul pentru a putea monitoriza pacienţii. De asemenea vom ruga şi alţi medici din alte spitale să fie utilizatori ai sistemului. Pe medic, utilizarea acestui sistem nu-l costă mai mult de 15 euro, echivalentul unui prânz într-o zi", spune medicul Tudor Georgescu.

20 DE MILIOANE DE FIşE ELECTRONICE
Dacă Ministerul Sănătăţii Publice şi-ar da avizul, Medical net ar putea fi implementat într-un timp-record. "Noi implementăm sistemul şi acoperim 80% din suprafaţa ţării în aproximativ 60 de zile. Restul de 20% de acoperire reprezintă locuri mai depărtate, mai izolate", ne asigură doctorul Tudor Georgescu. Însă autorii programului au pus la punct inclusiv soluţia pentru aceste zone geografice, prin sistemul Client service.
Dar cum intră pacientul în sistem? Medicul este autorizat să intre în sistem. El introduce codul numeric personal al pacientului şi vede astfel dacă pacientul este sau nu în program. Dacă nu este în program îi introduce datele de idenitate. Dacă este în sistem, este afişată fişa pacientului. În sistem ar trebui să fie 20 de milioane de fişe medicale electronice şi 16.000 de fişe ale medicilor, laboranţi, farmacişti din România. Autorii sistemului au propus MSP un protocol de colaborare.
Noi venim cu licenţa şi cu know how-ul de implementare. Nu este nevoie de training, pentru că este conceput atât de simplu încât o broşură care conţine paşii de intrare este suficientă. Sistemul acoperă problemele de identificare a medicului, a pacientului , diagnosticele în totalitatea lor. Fiind un model cercetare- dezvoltare au fost prevăzute module suplimentare. În cazul analizelor este un modul suplimentar prevăzut cu detalierea analizelor, în care să se poată facă studii de farmacologie. Este prevăzut un modul suplimentar pentru anumite metode terapeutice: să spunem metode imagistice. De asemenea, Medical-Net ar putea rezolva problema licitaţiilor, după modelul altor state europene.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sistemul medical-net