x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sangele din nas

de Florin Condurateanu    |    06 Mar 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Cand incepe sa curga sange din nas ii vezi pe unii ca-si dau grabnic capul pe spate si ridica mana stanga. Cred ei ca astfel opresc sangerarea din nara.
Asist. univ. dr. Amalia Neagu de la Clinica ORL a Spitalului "Sf. Maria" spune ca acest procedeu nu numai ca nu opreste curgerea de sange din nas, ba chiar poate duce la pericole.
Cu capul lasat pe spate, omul inghite sange care irita stomacul, se ajunge la varsaturi si deshidratari. Cand sangerarea nu este abundenta, omul trebuie sa-si stranga nasul, oprind astfel mica hemoragie nazala.
Daca vasul spart e mic si sangerarea a fost oprita, medicii cauterizeaza vasul chimic cu nitrat de argint sau apeleaza la cauterizarea electrica. Crusta din nas nu se indeparteaza de catre pacient si e lasata sa cada de la sine, omul ferindu-se de efort mare si de caldura.
Daca vasul sangerand e mai mare si sangerarea e totusi oprita, medicul ORL-ist trece la cauterizarea electrica. Daca insa sangerarea e abundenta, se pun in nas tampoane imbibate cu substante vasoconstrictoare si timp de doua zile se umple nara cu aceste tampoane avand substante hemostatice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă