Ii auzi pe unii spunand fara nici o umbra de indoiala: "M-a tras curentul si mi s-a inrosit ochiul". E o parere gresita, fiindca oftalmologii spun ca cei care stau cu capul iesit pe fereastra in goana trenului sau conduc masini decapotabile se trezesc cu ochiul rosu din pricina conjunctivitei pe care o capata in acest fel.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, lamureste care sunt situatiile cand apar hemoragii oculare. In hemoragiile subconjunctivale pata apare rosie pe suprafata alba a ochiului. Aceasta hemoragie pe albul ochiului se iveste uneori spontan la persoane sanatoase, care au insa o friabilitate vasculara, cu alte cuvinte, li se rup usor vasele mici. De altfel, acesti oameni cu friabilitate a vaselor se invinetesc imediat cand se lovesc de vreun colt de masa. In egala masura, situatia se repeta si la ochi: daca cel cu vase fragile se freaca la ochi si isi apasa nitel ochiul apare hemoragia subconjunctivala. Daca insa hemoragiile pe albul ochiului recidiveaza trebuie masurata tensiunea arteriala si trebuie sa se faca un examen de sange.
Pacientii care fac tratament cu medicamente anticoagulante pot suferi hemoragii intense, la ei tot albul ochiului devine rosu.
De asemenea, cei care iau aspirina in exces risca sa sufere hemoragii la toate nivelurile, in zona mucoasei gastrice, dar si la ochi. Aspirina are pe langa alte efecte si un efect anticoagulant, tocmai de aceea numai medicul poate prescrie aspirina, caci nu e recomandabil ca ea sa se asocieze cu medicamentele anticoagulante.
Directoarea Monica Pop spune ca la spital s-a prezentat o femeie care, luand cate doua medicamente vasodilatatoare, a apelat si la aspirina, iar efectul rau nu a intarziat: avea hemoragie la ambii ochi. Aceste hemoragii subconjuctivale nu trebuie neglijate, sangele in ochi poate duce la inflamatii grave, chiar la glaucom secundar.Citește pe Antena3.ro