x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină

03 Iul 2007   •   00:00

Sarcina ectopică sau extrauterină reprezintă o problemă majoră in viaţa oricărei femei. Un asemenea episod nedorit din viaţa unei femei poate fi insoţit, pe lăngă pierderea copilului, de traume psihice. In unele cazuri, ce-i drept mai rare, femeia riscă să işi piardă propria viaţă, dacă nu descoperă la timp prezenţa unei astfel de sarcini.

Ce se intămplă de fapt? Trompele uterine anormale nu permit oului fertilizat să ajungă in uter. Trompele pot deveni anormale din cauza unor boli inflamatorii pelvine, de exemplu infecţia cu Chlamidia, dar şi din pricina unor intervenţii chirurgicale pentru inlăturarea unei alte sarcini ectopice, a sterilizării chirurgicale, a unor patologii pelvine şi abdominale. Şi fumatul poate fi răspunzător de formarea unei sarcini extrauterine. In acest sens, medicii spun că tabagismul ar afecta mobilitatea normală a trompelor uterine, implantarea sarcinii in uter. "Majoritatea sarcinilor extrauterine se dezvoltă la nivelul trompelor uterine, dar pot fi şi abdominale, ovariene, cervicale, aceste regiuni nefiind potrivite pentru dezvoltarea fătului. Nu este de glumit cu o astfel de problemă! Odată bănuită existenţa acestei probleme, trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul ginecolog, pentru ca viaţa femeii in cauză să nu fie pusă in pericol, indiferent de căt de dezvoltate sunt serviciile medicale de urgenţă ale unei ţări", semnalează dr Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.


Pericol


Medicul Arben Zguri recomandă tuturor femeilor care prezintă intărzieri ale menstruaţiei, săngerări vaginale, dureri pelvine, senzaţii de leşin sau alte semne suspecte să consulte ginecologul. Cu această ocazie femeia poate afla dacă este sau nu insărcinată, dacă are o sarcină normală sau una extrauterină. Sarcina extrauterină poate fi depistată la un control de rutină, prin efectuarea unei ecografii transvaginale şi efectuarea unor analize de sănge pentru descoperirea unui hormon specific sarcinii.



Sfatul medicului


"Se estimează că la 1.000 de sarcini raportate, 16 sunt ectopice. Cele mai frecvente sunt la femeile intre 35 şi 44 ani. De aceea, un control de specialitate este esenţial. O sarcină extrauterină poate cauza numeroase sechele. Scad posibilităţile femeii de a avea o sarcină normală, dusă la termen, nu numai din cauză că femeia rămăne cu o singură trompă, dar in special din cauza motivelor care au dus la această sarcină extrauterină. Femeia rămasă fără trompă sau cu trompe nefuncţionale poate avea o sarcină numai prin tehnici de reproducere medicală asistată", arată dr Arben Zguri.

×