x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarcina fără embrion

Sarcina fără embrion

de Oana Antonescu    |    21 Apr 2009   •   00:00
Sarcina fără embrion
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Din momentul în care spermatozoidul fecundează ovulul, celulele îşi încep diviziunea. O parte dintre ele vor forma fătul, iar cealaltă parte placenta şi membranele. Se întâmplă ca, uneori, celulele care ar trebui să formeze fătul să prezinte anomalii sau scheme greşite care să facă diviziunea eronată. Placenta şi membranele se vor forma chiar şi în absenţa embrionului. Aceasta este situaţia care, în termeni medicali, se numeşte sarcină cu ou clar sau fără embrion.



Cum evoluează o astfel de sarcină ne spune doctorul Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia din Bucureşti.

ANOMALII CROMOZOMIALE
"Oul clar este o sarcină în care nu a apărut embrionul, ci doar structurile trofoblastice, care coboară în uter şi se fixează în endometru. Principala cauză de apariţie a acestui tip de sarcină o reprezintă anomaliile cromozomiale care interesează modul de diviziune al oului. Este dovedit că riscul apariţiei sarcinii fără embrion creşte pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, dar se pare că există şi un factor de risc masculin: intoxicaţia cu metale (plumb) în cazul bărbaţilor care lucrează în industria chimică sau în mine, care duce la alterarea spermatozoizilor", potrivit doctorului Anca Simionescu.

SIMPTOME
Sarcina fără embrion se manifestă iniţial ca orice altă sarcină: menstruaţia este absentă, testul de sarcină este pozitiv, pentru că placenta secretă hormonul specific de sarcină (hCG, gonadotropina corionică umană) şi pot să apară greaţa, oboseala, pofta de mâncare.

Dar la un moment dat dezvoltarea placentei şi a membranelor încetează, secreţia hormonilor specifici sarcinii scade, simptomele de sarcină dispar, iar oul clar se elimină printr-un avort spontan. Primele semne ale avortului spontan sunt sângerările vaginale uşoare sau abundente, care pot fi constante sau intermitente şi crampele abdominale (în abdomenul inferior) asemănătoare celor menstruale, uneori însoţite de dureri lombare. Durerea se instalează la câteva ore sau chiar zile de la apariţia sângerărilor.

LA ECOGRAFIE
Absenţa embrionului poate fi diagnosticată înaintea declanşării avortului, la prima ecografie de sarcină, când obstetricianul constată că sacul gestaţional este gol, de unde şi denumirea de sarcină cu ou clar.

"Majoritatea pacientelor cu acest diagnostic avortează spontan, precoce şi nu este nevoie de chiuretaj. Există însă şi paciente care pierd mult sânge sau la care sarcina nonevolutivă nu se elimină. În aceste situaţii se impune efectuarea unui chiuretaj aspirativ", atrage atenţia specialistul.

Sarcina cu ou clar poate apărea şi într-o sarcină multiplă. Unul dintre ovulele fertilizate se opreşte din dezvoltare, dar fără să îl afecteze pe celalalt sau pe ceilalţi. Această situaţie este cunoscută în literatura de specialitate sub numele de sindromul geamănului care dispare (vanishing twin syndrome).


Sfatul medicului
Cele mai multe femei, care au suferit un avort spontan ca urmare a unei sarcini fără embrion, pot concepe un copil la scurtă vreme şi pot duce sarcina la termen fără probleme. "Dar în cazul pacientelor cu avorturi repetitive sau cu mai multe sarcini cu ou clar sunt recomandate analize suplimentare pentru verificarea calităţii ovulelor şi spermatozoizilor, precum şi unele teste hormonale", atrage atenţia medicul Anca Simionescu.

×
Subiecte în articol: sarcina sănătatea femeii