x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarcina şi kilogramele

Sarcina şi kilogramele

de Magda Colgiu    |    06 Dec 2010   •   15:37
Sarcina şi kilogramele
Sursa foto: /Thinkstock

141279-04-15-sante-14.jpgMedicul Cătălin Haiduc, specia­list obstetrică-ginecologie la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, le recomandă femeilor însărcinate să nu ia foarte mult în greutate în perioada de graviditate.

„Este important să precizăm că o gravidă nu se îngraşă, ci ia în greutate. Sunt termeni diferiţi ce nu trebuie confundaţi”, precizează medicul Cătălin Haiduc. „În perioada de sarcină, alimentaţia este o problemă foarte importantă. O gravidă ar trebui să ia în greutate între 10 şi 15 kilograme, în funcţie de greutatea avută îna­inte de sarcină. Este important ca viitoa­rea mamă să ştie că este greşit sfatul de a mânca cât pentru doi. Gravidele care iau foar­te mult în greutate sunt predispuse la complicaţii.

Atât în perioada sarcinii, cât şi la naştere. De asemenea, este important să ştie că dacă în mod obişnuit o femeie are nevoie de 2.500 de calorii zilnic, în perioada de sarcină ea poate avea nevoie de 2.800 de calorii, dar nu mai mult, aşa cum susţin vecinele, rudele sau bunicile gravidei”. Medicul Cătălin Haiduc spune că o femeie însărcinată trebuie să mănânce de cinci ori pe zi: trei mese principale şi două gustări. În principiu, trei dintre aceste mese trebuie să conţină produse lactate. Este obligatoriu ca laptele sau produsele lactate să fie preparate din lapte pasteurizat. 

 

Cum e cu pofta de mâncare
„Există femei care în primele 12 săptămâni de sarcină nu au deloc poftă de mâncare. De aceea, ele pot cântări chiar mai puţin decât înainte de a rămâne însărcinate. Acest lucru este explicat prin faptul că multe gravide trec prin chinul greţurilor şi al vărsăturilor. Ideal este ca, după primele trei luni de sarcină, gravida să nu ia deloc în greutate sau cel mult două kilograme. De-abia după a 12-a săptămână de sarcină, gravida începe să ia în greutate.

Gravidele nu trebuie să se sperie că toate alimentele pe care le mănâncă se transformă în „şunculiţe”. Pe măsură ce sarcina creşte, copilul cântăreşte mai mult, lichidul amniotic creşte în cantitate. De asemenea, gravida este predispusă la retenţia de lichide. Dar în aceste condiţii, gravida nu trebuie să ia în greutatea mai mult de 15 kilograme.

Medicul consultat de Jurnalul de sănă­tate le atenţionează pe gravide că „bebe­luşul îşi ia substanţele de care are nevoie de la mamă, indiferent de cât ia aceasta în greutate. Aşa că mamele nu trebuie să ia în greutate foarte mult sperând că în acest fel vor avea un copil sănătos”. O mamă cu greutate peste medie nu este obligatoriu să aducă pe lume, un copil perfect sănătos. Dacă mama este slabă, copilaşul se va hrăni din „depozitele” mamei.

Dacă gravida ia în greutate peste 15 kilograme, devine sedentară, şi ea prezintă un risc sporit de a dezvolta complicaţii în ultimul trimestru: hipertensiune de sarcină, diabet gestaţional. Pro­bleme deosebite se pot înregistra în cazul gravidelor supraponderale, deoarece acestea nasc, în majoritatea cazurilor, copii cu greutate mai mare de patru kilograme (macrosomi).

 

După naştere
Nu este relevantă greutatea imediat după naştere, deoarece organismul îi trebuie timp să elimine şi lichidele reţinute de-a lungul celor nouă luni de sarcină. După naştere, respectiv după 4-5 zile de la venirea pe lume a pruncului, este ideal ca mama să aibă doar 4-5 kilograme în plus.

Important!
– Alimentele pe care le mănâncă o femeie gravidă trebuie să fie foarte bine preparate termic.
– Micii, biftecul tartar şi mezelurile trebuie evitate din alimentaţia unei gravide.
– Fructele şi legumele trebuie foarte bine spălate.
– Pentru a avea o sarcină fără probleme care să se finalizeze prin naşterea unui bebeluş sănătos şi vioi, se recomandă luarea lentă, dar continuă în greutate în cele 9 luni de sarcină.
– Cu cât numărul de kilograme acumulat pe parcursul sarcinii este mai mare cu atât este mai dificil de revenit la greutatea de dinainte de sarcină.
– Kilogramele acumulate în timpul celor nouă luni de sarcină sunt repartizate la făt, uter, placentă, ţesut adipos acumulat pe sâni, lichid amniotic, sânge, lichide reţinute de organism.

Calculul greutăţii
Medicul ginecolog este singurul care poate stabili dacă greutatea unei femei însărcinate se încadrează în limitele normale. Greutatea se calculează în funcţie de următoarele variabile: indicele de masă corporală, vârsta gravidei şi a sarcinii. Apoi se va stabili numărul kilogramelor acumulate.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei