x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarcina si Rh-ul

Sarcina si Rh-ul

31 Aug 2004   •   00:00

Femeile cu Rh negativ care vor sa aduca pe lume un copil trebuie sa fie atent urmarite pe timpul sarcinii, deoarece exista riscul unor complicatii pentru bebelus.

STELUTA INDREI

Viitoarele mame trebuie sa stie ca "a avea Rh negativ nu inseamna ca sunt bolnave. Nu trebuie sa creada ca n-ar avea voie sa aiba copii", semnaleaza medicul primar ginecolog Gabriel Lemnete, de la Spitalul Polizu. Sunt multe sanse ca bebelusul sa nu pateasca nimic. Totul este sa fiti informate si sa va alegeti un ginecolog care sa va monitorizeze corect de-a lungul sarcinii!

EXPLICATII. Problemele apar cand mama are Rh negativ, iar fatul - pozitiv. Atunci, in sangele mamei apar anticorpi anti-Rh, care pot traversa placenta, ajungand in sangele fatului, unde incep sa distruga hematiile acestuia. Sistemul imunitar al mamei reactioneaza astfel, considerand hematiile copilului (globulele rosii) un corp strain si fabrica anticorpi cu care "trece la atac". Dar sunt 50% sanse ca Rh-ul copilului sa fie tot negativ, deci compatibil cu al mamei. Sau chiar daca Rh-ul fatului este pozitiv, in sangele mamei pot sa nu apara acei anticorpi. In aceste doua situatii, bebelusul nu va avea probleme. De asemenea, nu exista nici un risc pentru viitorul bebelus atunci cand si tatal, si mama au Rh negativ sau cand tatal are Rh negativ, iar mama - pozitiv.

VACCINARE. Cea mai eficienta metoda de a rezolva incompatibilitatea de Rh este vaccinarea. Daca gravida cu Rh negativ se vaccineaza, atunci ea nu mai dezvolta anticorpi impotriva propriului copil. In primele luni de sarcina, oricarei gravide trebuie sa i se identifice grupa sangvina si Rh-ul. Testele se vor face chiar daca sarcina ar urma sa fie intrerupta. De fapt, orice femeie care face un avort trebuie sa-si verifice Rh-ul. Daca este negativ, atunci trebuie sa i se administreze un vaccin cu imunoglobulina anti-D. Prin acesta se introduc in sange hematii pozitive, astfel incat la viitoarea sarcina sa nu mai existe riscul afectarii fatului. Medicii recomanda acest vaccin si in cazul incompatibilitatii dintre parteneri (ea are Rh negativ, iar el - pozitiv). Vaccinul este obligatoriu la prima sarcina, indiferent ca a fost dusa pana la capat sau a fost intrerupta. Daca aveti Rh negativ, ati facut o intrerupere de sarcina sau ati pierdut o sarcina si nu ati fost vaccinata imediat dupa aceea, atunci riscurile de a avea probleme cand veti dori un copil sunt mai mari decat la prima sarcina.

AVERTISMENTE

De cele mai multe ori, prima sarcina a unei femei cu Rh negativ este lipsita de pericole pentru nou-nascut.

In sangele mamei se formeaza anticorpi care nu sunt periculosi pentru ca nu pot traversa placenta si nu pot face rau fatului. "Femeile cu Rh negativ vor naste prin cezariana, chiar daca sunt la prima sarcina sau au fost vaccinate, pentru a se evita amestecarea accentuata a sangelui mamei cu al copilului", spune dr. Gabriel Lemnete.

Nu este interzis ca femeile cu Rh negativ sa aiba si un al doilea copil, dar trebuie stiut ca riscurile sunt mai mari. La a doua sarcina este nevoie de o monitorizare mai speciala, iar daca bebelusul trece cu bine de primele ingrijiri neonatale are toate sansele sa fie un individ normal.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sarcina negativ