Ministerul Sănătăţii (MS) va derula, începând de la 01 octombrie, în premieră, mai multe programe naţionale de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare, a cancerului de col uterin şi de sân, potrivit calendarului anunţat, în iunie, de conducerea instituţiei. În ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, programul MS are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii din cauza acestor afecţiuni, dar şi prevenirea acestora. Programul se va desfăşura la nivelul cabinetelor medicilor de familie selectate.
Practic, medicul de familie va selecta din lista de pacienţi toţi subiecţii peste 40 de ani care nu suferă de diabet sau de o boală cardiovasculară, dar care prezintă factori de risc pentru îmbolnăvire.
Medicul de familie le va calcula acestora potenţiali pacienţi riscul de îmbolnăvire pentru următorii zece ani, după criterii clar stabilite de comisia de specialitate a MS. Dacă riscul de îmbolnăvire este mare, persoana va fi trimisă la medicul specialist pentru diagnostic şi tratament. În primul an se va analiza starea de sănătate a aproximativ 500.000 de persoane.
Tot de luna aceasta, în premieră, MS lansează alte două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi a celui de col uterin.
Peste trei milioane de femei cu vârstă peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii în spitalele judeţene şi în unităţi mobile. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babeş-Papanicolau. În program vor fi incluşi medicii de familie, care vor fi plătiţi suplimentar.
Citește pe Antena3.ro