Conferentiar doctor Constantin Marica, sef de sectie la Institutul National de Pneumologie "M. Nasta", explica aceste supuratii ale bronhiilor numite bronsectazii.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Supuratii pot aparea si in tesutul pulmonar propriu-zis. Se produce o dilatare a bronhiilor, scade elasticitatea lor si bronhia nu se mai contracta pentru a elimina prin aceasta miscare secretiile ce apoi ar trebui indepartate prin tuse. Secretiile stagneaza in bronhii, se suprainfecteaza cu microbi anaerobi si se ajunge la bronsectazii supurative. Ele se pot datora si unor cauze congenitale, adica de vina sunt unele dezordini ale aparatului respirator din nastere, aceste bronsectazii se descopera mai tarziu, chiar la 20 de ani, dupa ce omul face pneumonii repetate in acelasi loc al aparatului respirator. Peste 50% din cauzele care provoaca bronsectazii sunt insa unele boli cum ar fi pojarul, tusea convulsiva, rubeola, tuberculoza, care pot inlesni ulterior instalarea unor bronsectazii. La unii, bronsectaziile apar dupa cativa ani, cand se adauga si un alt factor iritativ, cum ar fi fumatul. Apar pusee de tuse dimineata, insotite de o supuratie verzuie, o flegma urat mirositoare. Din acele veritabile "lacuri" de secretie stagnanta in bronhii se ajunge la o cantitate de sputa pe zi de 200 de mililitri, cand de regula omul elimina doar 10-12 mililitri de secretie.
Aceste bronsectazii netratate pot conduce in timp la insuficienta respiratorie, chiar si la insuficienta cardio-respiratorie grava. Tratamentul se face cu antibiotice, care s-au dovedit eficiente in lupta cu termenii de infectie respectivi. In timpul celor 14-20 de zile de tratament se asociaza si cu medicamente de fluidizare a secretiilor si o gimnastica pentru inlesnirea eliminarii sputei purulente. Se apeleaza si la medicamente de dilatare a bronhiilor pentru cresterea ventilarii plamanilor. Stiut fiind ce boli sunt de vina pentru bronsectazii e indicat sa se faca vaccinurile impotriva acestor maladii, precum si vaccinul antigripal.Citește pe Antena3.ro