x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SEMNAL/Chirurgie la CF2

SEMNAL/Chirurgie la CF2

18 Feb 2009   •   00:00
SEMNAL/Chirurgie la CF2

Spitalul Clinic CF 2 Bucureşti: 639 de paturi, din care 55 pentru spitalizare de zi. Cea mai mare unitate cu paturi din reţeaua de spitale a Ministerului Transporturilor, Spitalul CF 2 are 13 secţii. Şi mai are o strategie de dezvoltare 2008-2012. Dar, la un an de la punerea în aplicare a strategiei, spitalul dă mai mult semne că moare decât că trăieşte.



O linişte nefirească stăpâneşte Secţia de Chirurgie. Aici "condiţiile hoteliere" sunt jalnice. Pacienţii, îmbătrâniţi de ani şi boli, stau lungiţi în cele 47 de paturi de campanie, cu certitudine aceleaşi din 1942, când s-a ridicat primul pavilion al spitalului: cu arcuri rupte, cearşafuri respingătoare şi noptiere metalice, cu pete mari de rugină. 14 saloane cu pereţi scorojiţi, cu tavane nesigure. Uşile ce dau spre terase nu mai au clanţe, accesoriu inutil pentru unii pacienţi care ies nestingheriţi la o ţigară vinovată.

În camera de pansamente septice, timpul parcă a încremenit pe undeva la începutul anilor 1900, dar neapărat în vreme de război. În spatele uşii e pitită masa de consultaţii ginecologice. Pe ea - o pernă ambalată într-o muşama înflorată, pe care cu greu îţi poţi imagina că se poate consulta o pacientă. Sub masă, o pată de culoare: o găleată din plastic roşu. O altă masă, cea de instrumente, pe care stau câteva canule hidoase pentru clismă. Şi pe un suport sunt prinse cu bandaje două irigatoare din plastic de culoarea icterului. Şi încă un amănunt care explică totul: igienizarea secţiei nu s-a făcut de... 37 de ani.

INTERVENŢIILE CHIRURGICALE, IMPOSIBILE
Conf. dr Adriana Bădulescu, şeful Secţiei clinice - Chirurgie, precizează că "sunt în creştere numărul de cazuri reale cu indicaţie chirurgicală, precum şi rata de operabilitate", însă, cu două asistente pe tură în cursul zilei şi una singură în cursul nopţii, cu laboratorul de analize care se închide la ora 19:30 şi cu departamentul de explorări imagistice care trage obloanele la ora 14:00, este practic imposibilă efectuarea unei intervenţii chirurgicale. Astfel, dacă ai neşansa să ajungi noaptea aici, medicul este obligat mai întâi să trimită pacientul la spitalele "Urgenţă" Floreasca sau la "Sf. Maria", pentru explorările necesare de la caz la caz - ecografie, radiografie de torace, irigografii, tranzit barital, CT, RMN. Şi abia după aceea medicul de gardă poate lua o decizie. De asemenea, pentru aprecierea amplorii operaţiei şi a acurateţii intervenţiei, este necesar examenul anatomo-patologic extemporaneu la gheaţă, efectuat de un aparat de congelare la gheaţă, care însă este defect de mulţi ani. Iar lipsa perfuzoarelor, a seringilor, a substanţei de contrast pentru CT sunt la ordinea zilei.

În cabinetul de ginecologie cu greu îţi poţi imagina că sunt consultate paciente
Jurnalul foto

O soluţie benefică pentru creşterea adresabilităţii, morală şi deontologică o reprezintă introducerea pe lista de gărzi a celor doi medici din ambulatoriul de specialitate, hotărâtă de şeful clinicii, dar pe care directorul medical şi directorul cu cercetarea, membri ai comitetului director au interzis-o categoric, urmând să-şi asume şi responsabilitatea acestui gest.

PROIECT DE CONSOLIDARE
L-am întrebat pe managerul Spitalului Clinic CF 2, inginerul Geanny Stănescu, ce opinie are despre situaţia de la "chirurgie", cu care se confruntă pacienţii şi medicii. Domnia sa spune că la capitolul igienă este OK, pentru că altcumva "secţia ar fi fost închisă de SANEPID, care stă toată ziua acolo". Cât despre renovarea "Chirurgiei", el ne-a explicat că "există un proiect de consolidare, care include trei corpuri. Proiectul este

evaluat la aproximativ 550 de miliarde de lei. Din 2003 au fost alocate aproximativ 150 de miliarde, sumă folosită la renovarea unor etaje şi a unui corp dintre cele trei". Managerul ne-a asigurat că "imediat cum primeşte fonduri pentru acest an, «Chirurgia» şi «Ortopedia» vor fi consolidate şi modernizate". Dar cum se anunţă un buget de criză, inclusiv managerul spitalului şi un comitet director cu tot felul de alte priorităţi decât ale clinicii în care lucrează de ani şi ani sunt sceptici că se va întâmpla ceva în următorii ani la "Chirurgie".

Masa de instrumente medicale, încremenită în timp
Jurnalul foto

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă