x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - Cu garda jos in fata gripei

Semnal - Cu garda jos in fata gripei

de Magda Marincovici    |    13 Oct 2006   •   00:00
Semnal - Cu garda jos in fata gripei

La aceasta ora, campania de vaccinare antigripala gratuita ar fi trebuit sa se deruleze, daca tinem seama de promisiunile ministrului Nicolaescu, care anunta inceperea acesteia la mijlocul lunii octombrie.

Vaccinarea antigripala vizeaza cu prioritate persoanele vulnerabile de a contacta gripa: bolnavi cronici, copii, persoane in varsta, personal medical sau care lucreaza in comunitati cu persoane cu risc. Pentru campania de vaccinare antigripala gratuita de anul acesta, oficial s-a spus ca au fost achizitonate 1.850.000 de doze de vaccin (fata de 1.050.000 anul trecut), in valoare de aproximativ 28 milioane RON. De la Institutul Cantacuzino, unicul nostru producator de vaccinuri, Ministerul Sanatatii a luat tot, adica doar 600.000 de doze. Din pacate, din cauza lipsei investitiilor pentru aducerea la standarde europene a liniilor de productie, Institutul Cantacuzino pierde teren in fata producatorilor traditionali de vaccinuri. Ceea ce se rasfrange asupra populatiei. Deoarece vaccinul autohton este mai ieftin, in timp ce cele importate se vor comercializa la pretul de aproximativ 10 euro.

PROMISIUNI. Cu toate promisiunile ministrului Nicolaescu, campania vaccinarea intarzie. Vaccinul lipseste la aceasta data si din farmacii. Asa ca nici cu bani, populatia doritoare sa se puna la adapost de gripa nu prea are cu ce. Directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, Ileana Niculescu, spune ca doar unul dintre importatorii care au lansat comenzi a adus vaccinul in tara, a primit avizul Agentiei Nationale a Medicamentului si a intrat in farmacii. Dar, "in cel mai bun caz, vaccinul se va gasi in farmacii la inceputul lunii noiembrie", precizeaza presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, Viorel Vasile.

Medicii avertizeaza ca vaccinarea impotriva gripei trebuie finalizata pana la sfarsitul anului, pentru a reduce pericolul epidemiei de gripa. Se estimeaza un varf al imbolanvirilor in primele luni ale anului viitor.
CANTACUZINO
Comparativ cu alti ani, pentru actualul sezon de gripa cererea de vaccin depaseste cu mult oferta. Principala explicatie a acestui fenomen este teama de pandemie lansata din partea celor mai inalte foruri internationale, indreptatita fie daca tinem seama numai de mutatiile alarmante descoperite la virusul gripei aviare. Este motivul pentru care aprovizionarea cu vaccin este intarziata si in alte tari. Trebuie stiut ca producatorii au obligatia ca in primul rand sa acopere cererea pietii interne si abia in al doilea rand surplusul sa-l ofere exportului. Or, in conditiile cresterii cererii masive de vaccin, multe dintre comenzi ar putea sa fie doar partial onorate. De aceea, in acest context, era foarte importanta functionarea la cote corespunzatoare a Institutului Cantacuzino.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă