x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal: Durerile de inimă

Semnal: Durerile de inimă

de Georgeta Licsandru    |    24 Sep 2008   •   00:00
Semnal: Durerile de inimă

Un milion de români cu cardiopatie ischemică. 40 de infarcte zilnic. 600.000 de persoane cu risc de infarct. Acestea sunt semnalele de alarmă trase de specialiştii prezenţi la Congresul Naţional de Cardiologie de la Sinaia.

În ţara noastră sunt un milion de bolnavi cu cardiopatie ischemică, în fiecare an fiind diagnosticaţi alţi 33.000, semnalează prof. dr Radu Căpâlneanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. Cardiopatia ischemică este principala cauză de mortalitate la noi şi în lume (12,2% din numărul deceselor). Aceasta este o boală evolutivă, care creşte riscul de infarct şi care face anual mai multe victime decât cancerul, bolile de plămâni, SIDA sau accidentele rutiere. În lume, la fiecare 26 de secunde o persoană suferă un infarct miocardic, iar la fiecare un minut un om moare din această cauză. Cardiopatia ischemică se caracterizează prin îngustarea şi rigidizarea vaselor care irigă muşchiul cardiac. Astfel, inima nu mai primeşte cantităţi suficiente de sânge şi oxigen. Această boală poate să treacă neobservată până atunci când apar fie durerile în piept cauzate de efortul fizic, fie direct infarctul miocardic. “Ceea ce putem face este să întârziem apariţia bolii prin alimentaţie, prin scăderea colesterolului, prin mişcare, prin renunţarea la fumat şi prin scăderea în greutate”, arată prof. dr Radu Căpâlneanu.

 

Frecvenţa cardiacă

Numărul de bătăi pe minut ale inimii influenţează riscul de infarct. Studiul Beautiful, prezentat la congres, a arătat că fiecare creştere cu cinci bătăi pe minut ale inimii înseamnă creşterea cu 14% a riscului de infarct miocardic. În România, 600.000 de persoane cu cardiopatie ischemică au frecvenţă cardiacă ridicată – peste 70 de bătăi pe minut, deci un risc crescut de infarct. Studiul – la care au participat în jur de 11.000 de pacienţi, dintre care 800 de români – a arătat că frecvenţa cardiacă poate fi redusă cu ajutorul unei substanţe – ivabradina. Această substanţă este disponibilă şi la noi, pe lista compensatelor cu 50%.

 

Celulele stem

Profesorul Roberto Ferrari, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie, a vorbit despre posibilitatea de a folosi celulele stem în tratamentul postinfarct: “După părerea mea, e prea devreme să spunem că celulele stem sunt importante terapeutic pentru pacienţii cu infarct miocardic. Toată lumea a început să injecteze celule stem, dar nimeni nu ştie cât şi cum să injecteze. Cred că celulele stem sunt o oportunitate extraordinară, dar avem nevoie de studii aprofundate pentru a demonstra acest lucru”.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă infarct