Femeile care beau ceai sunt mai putin expuse riscului de a face calculi sau cancere ale veziculei biliare. Este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetatori din cadrul Institutului National de Cancer din Betheda, Statele Unite.
Calculii biliari sunt mici formatiuni care apar in vezicula biliara, o glanda care isi elimina secretiile in intestin pentru a facilita digerarea grasimilor. In momentul mesei, in timpul trecerii bolului alimentar in duoden, vezicula se contracta si permite astfel evacuarea in intestin a bilei necesare absorbtiei alimentelor, indeosebi a grasimilor. Cand calculii se formeaza in canalul biliar, ei sunt raspunzatori de ceea ce se numeste colici hepatici - dureri provocate de calculi sau de colecist, in cazul in care este o infectie. O pancreatita acuta poate, de asemenea, sa apara, daca acesti calculi blocheaza canalul pancreatic. Calculii biliari sunt foarte frecventi si in unele cazuri pot "trece" fara probleme. Singurul tratament eficient este colecistectomia, adica eliminarea veziculei. In schimb, cancerul veziculei biliare, desi este foarte rar, este totusi foarte agresiv. Ann W. Hsing si colegii sai de la National Cancer Institute, din Bethesda, au dorit sa determine in ce masura bautorii de ceai sunt mai protejati contra acestor boli, comparativ cu persoanele care n-au obiceiul de a consuma ceai. CERCETARE. Autorii studiului au monitorizat 627 de persoane suferinde de cancer al canalului biliar, 1.037 de pacienti avand calculi biliari si 956 de persoane care n-au suferit niciodata de aceste boli. Rezultatele, publicate recent in International Journal of Cancer, arata ca in cazul femeilor bautoare de ceai riscul de a avea calculi biliari scade cu 27%, pericolul de cancer al veziculei se reduce cu aproximativ 44% si este cu 35% mai mic riscul de cancer al canalului biliar. Cercetatorii americani au lansat acest studiu pornind de la statisticile care demonstreaza ca, in ultimii ani, a crescut foarte mult frecventa bolilor veziculei biliare.
D-ALE BUNICII
|
Cercetatorii americani, care au efectuat acest amplu studiu, au ajuns la concluzia ca obiceiurile bunicilor de a bea un ceai la ora cinci este extrem de benefic sanatatii.
Ei au oferit si explicatii privitoare la rolul ceaiului in reducerea riscurilor acestor boli. Ceaiul contine compusi capabili sa reduca dezvoltarea anarhica a celulelor si, de asemenea, au proprietati antiinflamatoare, doua procese esentiale, implicate in aparitia cancerelor si a bolilor canalelor biliare. Calculii sau pietrele se formeaza mai des in caile biliare, in rinichi si in caile urinare. Cei mai benigni dintre calculi se dizolva spontan sau sunt evacuati in mod natural. Altii, care sunt la originea colicilor hepatice sau nefritice, sunt extrem de durerosi. Acestia trebuie eliminati prin interventie chirurgicala sau prin litotripsie, adica
prin faramitarea cu
ajutorul ultrasunetelor.
|
Citește pe Antena3.ro