x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - H5N1 traverseaza Europa

Semnal - H5N1 traverseaza Europa

de Magda Marincovici    |    07 Feb 2007   •   00:00
Semnal - H5N1 traverseaza Europa

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca in aceasta iarna sunt posibile noi focare de gripa aviara, iar Europa trebuie sa fie pregatita in orice moment pentru a interveni prompt.

Avertismentul a fost lansat de OMS imediat dupa descoperirea intr-o ferma din Marea Britanie a virusului H5N1. Sambata trecuta, laboratorul de referinta din Weybridge (Marea Britanie) a confirmat prezenta virusului intr-una dintre cele mai mari crescatorii de curcani, Bernard Matthews din Holton. 160.000 de curcani au fost sacrificati imediat dupa confirmarea prezentei lui H5N1. Peste 800 de portughezi care muncesc la ferma unde a fost depistat H5N1 sunt panicati. Ferma a fost incercuita de politisti si elicoptere supravegheaza zona. Iar pentru toti angajatii masurile de protectie sunt stricte. Ministrul britanic al Mediului a precizat ca susa este originara din Asia si este asemanatoare celei descoperite in luna ianuarie in Ungaria. Pana la finalizarea cercetarilor, care vor stabili modul in care virusul a ajuns in Marea Britanie, se crede ca vectorul il reprezinta pasarile salbatice.

VIGILENTA. Autoritatile veterinare britanice, dar si cele norvegiene, olandeze, suedeze au luat masuri de protejare a fermelor de pasarile salbatice, suspecte a fi purtatoare ale virusului. Viteza de reactie este esentiala. Specialistii spun ca, daca epidemia de gripa aviara cu H5N1 s-ar fi declansat in urma cu o jumatate de secol, aceasta ar fi fost devastatoare, in sensul pierderilor provocate in crescatorii. Azi, de fiecare data cand apare un caz, rapiditatea depistarii si a interventiei autoritatilor sanitare, mai ales in Europa, permite limitarea riscurilor de transmitere a virusului la om. La ora actuala, sacrificarea populatiilor de pasari din crescatoriile afectate reprezinta mijlocul cel mai eficace de reducere a propagarii virusului. In Franta, ministrul Agriculturii si Pescuitului, Dominique Bussereau, a cerut o evaluare rapida a riscurilor. El a recomandat un grad sporit de vigilenta, insa fara isterie. Ministrul Bussereau a subliniat ca nu trebuie dramatizata situatia, dar nici sa se ascunda adevarul.

165 DE DECESE
David Nabarro, responsabil cu gripa aviara in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a declarat: "Nu m-ar surprinde ca, in saptamanile viitoare, noi focare de aviara sa fie descoperite in alte tari europene".
La ora actuala, pericolul cel mai mare il reprezinta eventualele mutatii pe care le-ar putea inregistra virusul aviar, astfel incat sa fie posibila transmiterea lui de la om la om. Cel mai recent deces din cauza gripei aviare este al unei tinere de 22 de ani din Nigeria. Astfel, din 2003 si pana acum, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 165 de persoane au murit, in special in Asia, din cauza lui H5N1.
AFP PHOTO/MEDIAFAX
PROTECTIE. In zonele de risc trebuie utilizate urmatoarele masuri de protectie: manusi, haina de protectie, vesta reflectorizanta, masca, ochelari de protectie, casca si cizme de cauciuc

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă h5n1