x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - Implant de celule stem la Sinaia?

Semnal - Implant de celule stem la Sinaia?

de Magda Marincovici    |    Traian Trifu    |    26 Sep 2007   •   00:00
Semnal  - Implant de celule stem la Sinaia?

La Sinaia ar putea funcţiona prima clinică de implant de celule stem. Un proiect susţinut de directorul Institutului Shenshen Beike Biotechnology din China, profesorul Sean Hu, şi de Primăria Sinaia.Â



La Sinaia ar putea funcţiona prima clinică de implant de celule stem. Proiectul aparţine directorului Institutului Shenshen Beike Biotechnology din China, profesorul Sean Hu, şi Primăriei Sinaia. Din acest parteneriat lipseşte o verigă: Agenţia Naţională de Transplant.

"Am hotărăt in sedinţa Consiliului Local că suntem de acord cu această colaborare, urmănd ca partea chineză să facă intreaga investiţie şi, bineinţeles, să vină şi cu toate aprobările necesare. Consiliul Local a emis deja o hotărăre in acest sens", ne-a declarat Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.

In acest proiect, Primăria pune la dispoziţie clădirea unui spital a cărei construcţie a fost abandonată, considerată de partea chineză bună pentru a găzdui "Centrul de implant celule stem şi de recuperare". Aşa cum ne-a declarat primarul Vlad Oprea, "partea chineză urmează să facă o analiză tehnică şi economică pentru aflarea valorii acestei investiţii".

Cei doi parteneri sunt deopotrivă interesaţi de materializarea acestui proiect. "In primul rănd ar veni turişti de peste tot din lume. In al doilea rănd ar veni pacienţi din foarte multe părţi ale lumii, şi mai ales din Romănia, pentru care tratamentele ar costa mai puţin. Este clar că atunci cănd am avea sincope in turism, cum ar fi lipsa zăpezii, am suplini prin activitatea acestei clinici. Va fi un aport valutar substanţial atăt pentru Sinaia, căt şi pentru ţară, prin numărul mare de turişti care vor veni, intrucăt va fi o noutate, o premieră pe plan naţional", spune primarul Oprea.

Dar pentru funcţionarea legală pe teritoriul ţării noastre a unui asemenea centru - fie cu celule stem importate, fie cu celule stem prelevate in ţară - este necesar avizul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).


REGULI. Directorul ANT, dr Victor Zota, precizează că terapia cu celule stem este de mare viitor. Dar pentru ca această terapie să fie una favorabilă şi nu una periculoasă pacientului, ea trebuie să respecte nişte criterii stricte, in conformitate cu standardele CE. Aceste criterii vizează reducerea riscurilor de transmitere a unor boli prin celule stem. Căci s-au inregistrat cazuri de contaminare cu virusuri, inclusiv HIV, prin implant de celule stem. De asemenea, trebuie ţinută o evidenţă a traseului acestor celule: de unde vin şi unde se duc. Aceste criterii fac obiectul unei legislaţii extrem de severe, prin care Comunitatea Europeană stopează incercările pompieristice de infiinţare a unor asemenea clinici", menţionează dr Zota.


DOSAR NECESAR. Cert este că generosul proiect de la Sinaia ar fi unic in Europa. Pentru că ceea ce există la ora aceasta in Olanda, Belgia, Germania este la nivel de studii in laboratoare sau clinici. Pentru că, aşa cum se ştie, deocamdată această procedură este validată doar in transplantul de măduvă. Pentru alte afecţiuni sunt in derulare studii ample.

Potrivit legislaţiei ANT, infiinţarea unei asemenea clinici presupune un dosar al proiectului, acordul Colegiului Medicilor şi al Ministerului Sănătăţii.

Dar, potrivit dr Victor Zota, pănă acum la ANT nu a fost depus nici un dosar care să aibă ca obiect infiinţarea unui centru de implant cu celule stem la Sinaia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sinaia celule stem