x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - Izolarea sociala, un factor de risc pentru varstnici

Semnal - Izolarea sociala, un factor de risc pentru varstnici

16 Feb 2007   •   00:00
Semnal - Izolarea sociala, un factor de risc pentru varstnici

Singuratatea reprezinta un factor major de risc, ce contribuie la aparitia bolii Alzheimer. Aceasta boala are o frecventa ingrijoratoare, care devine alarmanta pe masura ce se inregistreaza o crestere a sperantei de viata.

Alzheimer si singuratatea

Singuratatea reprezinta un factor major de risc, ce contribuie la aparitia bolii Alzheimer. Aceasta boala are o frecventa ingrijoratoare, care devine alarmanta pe masura ce se inregistreaza o crestere a sperantei de viata.

Pana acum numeroase studii au aratat importanta activitatii intelectuale, a exercitiilor fizice, a prevenirii tulburarilor fizice si cerebrale in diminuarea riscului bolii Alzheimer. Dar Revista Archives of General Psychiatry publica o ancheta care demonstreaza ca lupta contra singuratatii in cazul varstnicilor ar putea fi o arma contra bolii Alzheimer.

STUDIU. Patru ani o echipa de specialisti de la Universitatea Rush din Chicago au monitorizat 823 de persoane cu varsta medie de 80 de ani. Subiectii inclusi in studiu nu prezentau initial nici un fel de tulburari neurologice. Ei au acceptat ca, dupa deces, sa-si doneze creierul pentru a fi examinat. Subiectii au raspuns periodic unui chestionar cu intrebari legate de singuratate, abandon, izolare sociala: prezenta partenerului de cuplu, numarul copiilor, frecventa vizitelor, a apelurilor telefonice, a intalnirilor cu prietenii. Intrebarile au urmarit stabilirea in cazul fiecarei persoane a unui scor de la 1 la 4, ce indica gradul de singuratate: "scazut" sau "ridicat". De-a lungul celor patru ani de monitorizare, dintre cele 823 de persoane 76 au dezvoltat o dementa de tip Alzheimer. Analizand riscul unei demente in functie de sentimentul de singuratate, autorii anchetei arata ca acest element are o pondere majora. Persoanele singure, cu un scor de 3,2, prezinta un risc de doua ori mai mare de a fi diagnosticate cu boala Alzheimer, comparativ cu persoanele la care scorul singuratatii este de 1,3.

CONCLUZII. Cercetatorii si-au pus intrebarea fireasca. Este singuratatea o cauza sau o consecinta a bolii Alzheimer? Pentru a raspunde, cercetatorii au examinat creierul a 90 de persoane decedate in cursul celor patru ani de monitorizare. Erau persoane care se plangeau in special de singuratate, dar nu prezentau nici o leziune specifica bolii Alzheimer. Concluzia: singuratatea este factorul de risc al bolii Alzheimer, si nu boala este cea care conduce la izolare. Sentimentul de singuratate este asociat cu declinul functiilor intelectuale si cu aparitia unei demente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă alzheimer