x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - Vaccin vs hepatita C

Semnal - Vaccin vs hepatita C

de Steluta Indrei    |    16 Feb 2006   •   00:00
Semnal - Vaccin vs hepatita C

O echipa de cercetatori italieni a reusit sa puna la punct un vaccin contra hepatitei C. El a fost testat cu succes si urmeaza sa apara pe piata in aproximativ doi ani, potrivit unui articol aparut in editia din februarie a revistei Nature Medicine.

Lupta contra hepatitei C se bazeaza in mare parte pe prevenire. De aceea, cercetatorii incearca de mult timp sa obtina un vaccin contra acestei boli, dar s-au lovit intotdeauna de mari dificultati, fiindca virusul hepatitic C (VHC) este capabil sa sufere rapid mutatii. De curand insa a fost depasit acest obstacol. Performanta apartine unei echipe de cercetatori italieni care a descoperit un vaccin eficient contra hepatitei C.

EXPERIMENT. Testat pe cimpanzei, singura specie animala care poate contracta VHC, vaccinul experimental a inregistrat rezultate deosebite atat in cazul infectiei deja existente, cat si in prevenirea hepatitei C. Concret, dupa administrare, cimpanzeii infectati au prezentat un raspuns imunitar specific contra virusului. Vaccinul s-a dovedit eficient si in prevenirea infectiei. Demonstratia a fost facuta de cimpanzeii sanatosi care au fost vaccinati. Dupa inocularea virusului, acestia au fost capabili sa-l distruga si nu au dezvoltat hepatita acuta.

Bazandu-se pe aceste rezultate incurajatoare, cercetatorii de la Institutul de Cercetare si Biologie Moleculara din Roma apreciaza ca "vaccinul se va dovedi eficient in prevenirea hepatitei C in majoritatea cazurilor si ar permite chiar eradicarea bolii daca ar fi utilizat la nivel mondial". Potrivit autorilor studiului, "conceptul acestui vaccin genetic se afla in curs de dezvoltare pentru a fi testat la om. Asta se va intampla in mai putin de un an". In plus, cercetarile avanseaza rapid pentru a se dovedi eficienta vaccinului atat la persoanele cu risc, cat si la populatia generala. Daca experimentele se confirma, cercetatorii spera ca dupa inca un an vaccinul sa fie disponibil pe piata.

CIROZA SI CANCER HEPATIC. Aproape 3% din populatia globului este infectata cu VHC. Romania ocupa locul intai in Europa in ceea ce priveste frecventa acestei boli, 8%-12% din populatie fiind infectata cu VHC. Mai mult decat atat, 20% din pacienti evolueaza catre ciroza in urmatorii 5-10 ani, iar 1%-5% vor dezvolta un cancer de ficat. Hepatita C devine cronica in aproximativ 70% din cazuri.

VHC se transmite in principal prin contact cu sange contaminat. Numeroase persoane sunt purtatoare ale virusului fara sa stie. De aceea este foarte important ca fiecare individ care are suspiciunea de a fi contractat VHC sa se adreseze medicului pentru analize. De ce este importanta depistarea precoce? Pentru a nu transmite virusul altor persoane si pentru ca pacientul insusi sa beneficieze de tratament inainte ca leziunile hepatice sa se agraveze.

RISCURI
Medicii sfatuiesc persoanele expuse riscului de a contracta virusul hepatitic C sa-si faca analizele de sange. Un singur raspuns pozitiv la una dintre situatiile urmatoare este suficient pentru a fi infectat:
  • ai suferit o transfuzie de sange inainte de 1992;
  • esti consumator de droguri sau ai utilizat ace contaminate;
  • ai suferit o operatie chirurgicala majora;
  • ai fost spitalizat mult timp;
  • mama ta este purtatoare a virusului hepatitei B sau C;
  • partenerul(a) este purtator(oare) a virusului B sau C;
  • ai recurs la acupunctura;
  • ai facut un piercing sau un tatuaj;
  • ai avut raporturi sexuale neprotejate cu mai multi parteneri.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă