x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SF sau realitate - Celule suse, supercelule

SF sau realitate - Celule suse, supercelule

de Magda Marincovici    |    06 Sep 2006   •   00:00
SF sau realitate - Celule suse, supercelule

Recent Le Figaro il intreba pe cercetatorul Frank Yates de la Spitalul pentru Copii din Boston daca celule prelevate din cordonul ombilical al unui nou-nascut pot fi folosite la vindecarea unor portiuni de tesuturi. Raspunsul: "Pentru moment, este SF".

Sunday Times scria in editia sa din 27 august ca Thierry Henry si alti patru jucatori din Campionatul de fotbal al Angliei au fost de acord deja cu prelevarea si congelarea, in banci private, de celule suse de la bebelusii lor. Este stiut ca, daca fotbalistii se ranesc grav, inseamna finalul carierei lor sportive, iar aceasta metoda poate reprezenta o solutie.

PROCEDURI. Dar specialistii recomanda sa nu ne facem iluzii. Concret, este prelevat sange din cordonul ombilical al noului nascut. Manevra nu prezinta risc nici pentru mama, nici pentru copil. Procedura nu necesita anestezie si nici spitalizare, asa cum se intampla in cazul donarii de maduva. Acest sange prelevat contine, in principal, celule suse. Capabile sa se transforme, intre altele, in celule ale pielii, ale cartilagiului sau muschilor, aceste celule "mama" fac obiectul unor studii deosebite la ora actuala. Celulele suse embrionare sunt datatoare de speranta in lupta contra bolilor degenerative cum sunt Alzheimer, in timp ce celule din sangele prelevat din cordonul ombilical ar putea "repara" tesuturile afectate. William Lensch, expert la Universitatea din Harvard, semnaleaza ca nu sunt suficiente celule suse in cordonul ombilical pentru a le transplanta. Totusi, cercetari recente par sa faca posibila cresterea cantitatii acestor celule printr-un procedeu de divizare. Tehnica inca nu este pusa la punct, dar ea deja s-a transformat intr-un business. Astfel, in Statele Unite si Anglia, numeroase banci de celule prezinta amatorilor oferte de congelare a sangelul prelevat din cordonul ombilical al copiilor lor. Oferta presupune un avans initial de aproximativ 2.000 de euro, dupa care anual trebuie achitata suma de 100 de euro pentru mentinerea in stare de congelare a celulelor. Le Figaro scrie ca in Statele Unite s-au efectuat aproape 800.000 de prelevari care sunt conservate. In schimb, in Franta, asemenea banci private nu sunt autorizate, ci doar donarea anonima si gratuita in institutii publice, in regim similar donarii de sange. Trebuie spus ca deja celulele suse din cordonul ombilical sunt folosite in special in tratamentul leucemiei sau al altor boli ale sangelui, la copil.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă celule suse