x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Si ficatul poate fi gras

Si ficatul poate fi gras

25 Mar 2004   •   00:00

Multi oameni, care ies din cabinetele medicilor cu diagnosticul de „ficat gras", se intreaba daca starea lor inseamna boala.

Profesorul Alexandru Oproiu spune ca steatoza hepatica sau ficatul gras este o boala si ficatul chiar se incarca cu grasime, asa ca apar leziuni prin depunerea de grasimi in celula hepatica. In fazele avansate aceasta incarcare cu grasime a ficatului produce modificari grave ale tesutului hepatic „impanat" in unele zone cu intarituri, fibroze, care nu mai indeplinesc rolul de celule hepatice. Dintre lipidele ce se depun in celula ficatului, declansand aceasta boala, importante sunt trigliceridele provenite din acizi grasi si glicerina. Trigliceridele iau nastere in ficat, ele sunt insolubile, dar trebuie sa urmeze o cale normala si sa se cupleze cu o proteina speciala, fabricata tot de ficat, din unirea aceasta nascandu-se o substanta solubila, care trece in sange. Dar in cazul bolii steatoza hepatica, fabricarea acelei proteine speciale este insuficienta si trigliceridele nu mai au de cine sa se lipseasca, asa ca se depun ca grasime in ficat. Cand in ficatul gras apar si inflamatiile este vorba de un stadiu avansat al bolii, stadiul de steato-hepatita. Insa chiar in acest stadiu grav poate da inapoi, daca e bine tratat, precum steatoza hepatica simpla.

Dar se poate avansa si spre ciroza, chiar daca omul respectiv nici n-a baut alcool, nici n-a suferit de vreo hepatita. Exista doua categorii de steatoza hepatica, adica de ficat gras: prima categorie indusa de alcool, ce se instaleaza la femeile ce beau mai mult de 20 de grame de alcool pur pe zi si la barbatii ce beau mai mult de 40 - 60 de grame de alcool pur zilnic. Dar sunt si steatoze hepatice nealcoolice, care-i afecteaza pe cei ce au abuzat de unele medicamente, au suferit numite interventii chirurgicale sau sunt atinsi de obezitate, cantitati mari de colesterol si trigliceride, diabet.
FLORIN CONDURATEANU - Puslul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă