x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Soarele calmeaza psoriazisul

Soarele calmeaza psoriazisul

25 Mai 2004   •   00:00

La 85% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis se inregistreaza o ameliorare prin expunerea la razele ultraviolete tip A (UVA).

MAGDA MARINCOVICI

Bolnavii de psoriazis ar trebui sa profite de razele UVA si sa faca plaja intre orele 7:00 si 11:00 si intre 16:00 si 18:00, cand acestea sunt predominante, deoarece majoritatea lor se simt mai bine dupa expunerea la soare. Aceasta boala poate aparea la orice varsta. Ea este declansata de interactiunea a trei factori genetici, imunologici si de mediu.

FORME. Psoriaziul cunoaste trei forme de manifestare: uscata sau vulgara, pustuloasa si antropatica. Cazurile de psoriazis pustulos generalizat reprezinta o urgenta vitala, deoarece corpul bolnavului este acoperit de pustule, functia de bariera a pielii fiind compromisa. Forma antropatica este mutilanta si anchilozanta. Bolnavul nu mai poate misca mainile din cauza ca ii sunt afectate articulatiile.

Psoriazisul este provocat de scurtarea timpului de diferentiere a celulelor. Din aceasta cauza, celulele se acumuleaza in stratul superficial al pielii (cornos), formand cojile (scuamele).

Conferentiar doctor Olga Simionescu, de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina, precizeaza ca „psoriazisul are un determinism clar genetic". De aceea a fost numit si psoriazisul familial, care in functie de varsta aparitiei se prezinta ca: psoriazisul copilariei (care se instaleaza pana la pubertate) si psoriaziul care debuteaza dupa 30 de ani. In cazurile de psoriazis care apar pana la pubertate se inregistreaza ameliorari notabile.

Psoriazisul sporadic are la baza factori declansatori care produc puseele, respectiv alcoolul, anumite medicamente (saruri de litiu, propanolol, prednison), depresia psihica, cauze hormonale.

ASPECTUL CLINIC. Conf. dr. Olga Siminoescu ne semnaleaza ca boala se caracterizeaza prin prezenta placilor eritemato-scuoamoase - coji - de culoare roz-saumon. Cojile formeaza straturi rarefiate. Exista si o forma de leziuni „in picatura" (gutata), care are la baza un focar determinant infectios. Focarul amigdalian este cel mai frecvent. Psoriaziul afecteaza in special zona coatelor si a genunchilor.

TRATAMENTUL. Sunt prescrise medicamente care indeparteaza scuamele (keratolitice) pe baza de uree si acid salicic si medicamente care impiedica formarea de noi scuame (citoreductoare).

Cronica, frecventa si umilitoare, dar necontagioasa

Psoriazisul este o boala cronica, necontagioasa, frecventa, umilitoare, care evolueaza in pusee. Doua persoane din 100 sunt afectate de aceasta boala. In literatura de specialitate este numita „boala umilintei". Deoarece tot corpul „traieste" o umilinta majora din cauza cojilor care-l acopera. Conferentiar doctor Olga Simionescu le recomanda persoanelor afectate de aceasta boala sa renunte la alimentele excitante: cafea, ciocolata, condimente.

Terapia PUVA

Terapia PUVA (sistem de tuburi) se bazeaza pe efectele pozitive ale ultravioletelor A asupra pielii bolnave de psoriazis. Aceasta terapie are ca scop marirea cat mai mult a intervalului dintre episoadele bolii. Pentru aceasta, in laborator s-au creat conditii apropiate celor existente la Marea Moarta, singura zona geografica de pe glob aflata la 40 de metri sub nivelul marii, unde nu exista raze ultraviolete tip B, ci doar ultraviolete de tip A, indicate bolnavilor de psoriazis.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă psoriazisul