x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SOS bolile de plămăni!

SOS bolile de plămăni!

de Oana Antonescu    |    03 Sep 2007   •   00:00
SOS bolile de plămăni!
Sursa foto: neil jones/

Incidenţa bolilor pulmonare la nivel mondial este in creştere, semnalează o campanie de depistare a acestor afecţiuni, desfăşurată in 12 ţări.

Specialiştii de la Univesitatea de Medicină şi Ştiinţe Oregon (SUA) au măsurat capacitatea respiratorie a 9.500 de persoane, bărbaţi şi femei, din 12 ţări. Ei au constatat că unul din zece participanţi la campanie suferea de o boală respiratorie cronică obstructivă (BPOC). O diferenţiere in funcţie de sex arată că 11,8% dintre bărbaţi şi 8,5% dintre femei au o formă moderată sau severă de BPOC, reiese din datele publicate in revista medicală britanică The Lancet şi citate de BBC. Cifrele sunt considerabil mai mari decăt ale statisticilor publicate pănă acum.

Mai alarmant este că incidenţa va creşte in următorii ani, din cauza imbătrănirii populaţiei. Cu fiecare zece ani trăiţi peste vărsta de 40 de ani, riscul de boală pulmonară se dublează. BPOC este astăzi a cincea cauză de deces in lume, dar specialiştii estimează că pănă in 2020 ea va ajunge a treia.

Fumatul este principala cauză de apariţie a BPOC, dar din datele studiului reiese că şi nefumătorii au probleme pulmonare, fie din cauza unor predispoziţii genetice, fie din cauza traiului intr-un mediu poluat, atrage atenţia liderul campaniei, dr Sonia Buist.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă