Un studiu recent realizat in Statele Unite avertizeaza asupra deficitul de vitamina D la tineri. Autorii studiului sustin ca lipsa vitaminei D devine o problema de sanatate publica. In opinia lor, aceasta ar fi consecinta dezechilibrului alimentar si al statului prelungit la televizor si calculator.
MAGDA MARINCOVICI
Avertismentul a fost formulat de doctorul Catherine Gordon de la Spitalul pentru copii din Boston, Statele Unite.
Avertismentul specialistilor
Doctorul Gordon si echipa sa au tinut sub observatie, timp de doi ani, 307 adolescenti din Boston, intre 11 si 18 ani. In cateva reprize, in acest interval, tinerilor li s-a luat sange. Rezultatul: peste 24% (respectiv 74 de tineri) dintre tineri au fost depistati cu un deficit clar de vitamina D. Dar 14 tineri din intregul lot prezentau carente foarte severe de vitamina D. Studiul mai arata ca, in lunile de vara, acest deficit este intalnit la aproximativ 15% dintre tineri si mai atinse de carente sunt persoanele brunete, deoarece pielea lor mata are nevoie de o perioada mai indelungata de expunere la soare pentru producerea pretioasei vitamine. Carenta de vitamina D este mai accentuata in lunile de iarna, motiv pentru care trebuie profitat de soare si alimentatia din timpul verii pentru refacerea rezervelor.
Rolul vitaminei D
Principalul rol al vitaminei D este sa pastreze rezistenta osului. De asemenea, asigura absorbtia calciului si a fosforului, prin care se efectueaza mineralizarea oaselor. Trebuie retinut ca avem doua surse de procurare a vitaminei D: alimentatia si soarele. Vitamina D este sintetizata la nivelul pielii sub actiunea razelor solare. La copil, lipsa acestei vitamine provoaca rahitismul.
Citește pe Antena3.ro
Stil de viata dezechilibrat
Cercetatorii americani sunt de parere ca noul stil de viata al tinerilor le afecteaza sanatatea. Astfel, in ultimii ani, locul laptelui din alimentatie a fost luat de sucurile de fructe si bauturile carbogazoase. Iar plimbarile si excursiile au pierdut teren in favoarea statului la televizor sau calculator.
Peste, oua, lapte, fructe si legume
Profesorul doctor Mihai Grigorescu de la Institutul de Boli de Nutritie spune ca alimentatia poate acoperi necesarul de vitamina D. Celebru pentru cantitatea de vitamine D este ficatul de morun. Dar surse importante sunt si alte specii de peste gras (sardine, ton, somon), uleiul extras din ficatul acestor specii, ouale, laptele de vaca, untul. Conferentiar doctor Olga Simionescu, medic dermatolog la Spitalul Colentina, nu exclude rolul soarelui in sintetizarea vitaminei D, dar avand in vedere si pericolele reprezentate de ultraviolete, recomanda alimentele ca sursa principala de prevenire a carentei. De altfel, ultimele studii realizate la CDC Atlanta pledeaza mai mult pentru alimentatie si mai putin pentru soare in aportul de vitamina D.