x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

SOS, creierul!

de Steluta Indrei    |    18 Feb 2008   •   00:00
SOS, creierul!

URGENŢÃ ● Atacul cerebral distruge neuronii în trei minute
Trei minute. Doar atât îi trebuie accidentului vascular cerebral să provoace leziuni permanente ale creierului, susţin cercetătorii de la Universitatea British-Columbia (UBC) din Canada.


URGENŢÃ ● Atacul cerebral distruge neuronii în trei minute
Trei minute. Doar atât îi trebuie accidentului vascular cerebral să provoace leziuni permanente ale creierului, susţin cercetătorii de la Universitatea British-Columbia (UBC) din Canada.


Accidentul vascular cerebral (AVC) apare fie din cauza astupării unui vas de sânge care irigă creierul (ischemic), fie din cauza ruperii unui vas de sânge (hemoragic). Aproape 80% dintre AVC sunt ischemice. Acea parte din creier care nu mai este hrănită cu sânge din cauza declanşării AVC moare. Pentru a limita extinderea leziunilor produse de AVC, medicii dispun de tratamente moderne care trebuie administrate în maximum trei ore de la instalarea AVC. Dr Tim Murphy, profesor de neurologie la UBC, este de părere că acest interval trebuie redus. El a descoperit că "modificări ireversibile ale creierului se produc în trei minute după producerea AVC". Evident că pacienţii nu pot ajunge la medic în trei minute, recunoaşte dr Murphy. Însă el susţine că intervenţia medicală trebuie să aibă loc în maximum 1-2 ore pentru ca sechelele post-AVC să fie minime. "Mulţi oameni cred că dacă suferă un AVC pot fi trataţi dacă ajung la spital în trei ore. Ei pot fi trataţi, dar nu în cel mai eficient mod", a declarat Tim Murphy.


STUDIU. Concluziile studiului coordonat de Murphy au fost publicate în numărul din februarie al revistei Neuroscience. Cercetătorii canadieni au provocat AVC ischemic unor animale de laborator. Ei au observat prin tehnici de imagistică medicală că în trei minute încep să se distrugă conexiunile dintre neuroni. Acest proces are loc şi la oameni. Însă în trei minute, pe parcursul cărora apar deja leziuni permanente, cei care suferă un AVC nu reuşesc nici măcar să sune la salvare, admite Murphy. El arată că dacă se intervine în 1-2 ore se pot recupera majoritatea funcţiilor cerebrale. Totuşi, 6% dintre conexiunile neuronale nu mai pot fi recuperate.

Pentru a preveni apariţia AVC, dr Tim Murphy recomandă evitarea următorilor factori de risc: hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului, obezitatea, fumatul, diabetul, sedentarismul, stresul, abuzul de alcool.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă