x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sos din arome artificiale

Sos din arome artificiale

de Magda Marincovici    |    14 Noi 2006   •   00:00
Sos din arome artificiale

Analizam astazi eticheta Tomi Ketchup picant. Condimente tari, multa apa, conservanti rai, arome de tomate artificiale. Si mananci cu pofta, dar nu stii cate calorii contine. Distruge si flora intestinala. Toate, doar de la un simplu sos de tomate.

CE MANCAM, CE BEM!
Condimente tari, multa apa, conservanti rai, arome de tomate artificiale. Si mananci cu pofta, dar nu stii cate calorii contine. Si, in plus, distruge flora intestinala. Toate doar de la un simplu sos de tomate.

Acest sos din paste de tomate contine mai multe ingrediente. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca, dintre acestea, apa este ingredientul cu cea mai mare pondere.

E-URI. Potrivit etichetei, produsul mai contine pasta de tomate tip 36 - 18,9%; zahar (zaharoza, un dizaharid cu indice glicemic ridicat), otet din vin. Pe eticheta apare specificat doar amidon modificat, dar nu stim care dintre ele: probabil E 1420 - amidon modificat acetilat sau E 1440 - amidon modificat hidroxipropilic. Insa trebuie precizat ca organismul nostru poate reactiona diferit la cele doua tipuri de amidon modificat. Acest sos de tomate mai contine: sare iodata, condimente, care includ lactoza (atentie persoanele cu intoleranta la acest dizaharid!), E 330 - acid citric. Producatorul a mai folosit conservanti: E 202 - sorbat de potasiu, E 211 - benzoat de sodiu, ardei cili - 0,06%, aroma de tomate nespecificate - nu stim daca naturala sau artificiala.

CALORII? Produsul nu pune la dispozitia cumparatorului si etichetarea nutritionala, din aceasta cauza nu putem cunoaste densitatea calorica a produsului si nici compozitia in macro si micronutrienti esentiali. Aceasta inseamna ca folosim un produs si nu putem sa evaluam numarul caloriilor furnizate. Ceea ce este foarte important in conditiile in care acest sos este frecvent folosit ca atare sau asociat altor preparate foarte calorice. Pe de alta parte, conservantii artificiali utilizati, in special cei din categoria benzoatilor, in unele cazuri pot provoca alergii si pot modifica microflora intestinala benefica.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă