x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SOS epidemia de gripa!

SOS epidemia de gripa!

de Magda Marincovici    |    23 Sep 2005   •   00:00
SOS epidemia de gripa!

"Va fi o pandemie de gripa, exista toate conditiile pentru aceasta. Este doar o problema de timp", a declarat recent Lee Jong-Wook, director general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Virusul H5N1 este considerat o amenintare, deoarece el ar putea sa se adapteze de la animal la om. Daca virusul aviar infecteaza o persoana care deja este bolnava de gripa obisnuita, virusul aviar ar putea sa profite si sa se modifice, imprumutand material genetic de la virusul gripei umane. Astfel, aceasta combinatie ar putea fi la originea unei pandemii de gripa umana. In acest moment, singura arma contra acestui pericol este vaccinul antigripal uman. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca, de la 1 octombrie incepe, campania de vaccinare gratuita a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire. Pentru aceasta, Ministerul Sanatatii va achizitiona 1.200.000 de doze de vaccin antigripal. Potrivit specialistilor, pentru evitarea deceselor din cauza gripei trebuie vaccinata 20% din populatie.

Pentru prima data, in 2004, OMS a inclus in grupa de risc ingrijitorii din fermele de animale si pasari. Aceasta masura este consecinta efectelor gripei aviare in tarile din sud-estul Asiei. Din 2003, virusul aviar (H5N1) a provocat moartea a 63 de persoane din tarile Asiei de sud-est, persoane care s-au aflat in contact direct cu pasari contaminate. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă